شاید بسیاری از شما با دیدن اسم تفکر خلاق به یاد کلمه خلاقیت بیفتید و با خود بگویید که خلاقیت برای افراد خاصی است که میخواهند کارهای بزرگی همچون کارآفرینی را انجام دهند و به صورت اصولی به درد ما نمیخورد. اما تصوری که در این رابطه در ذهن شما وجود دارد با تفکر خلاق فرق دارد.
تفکر خلاق چیست؟ زمانی که شما بتوانید قدرت تصمیم گیری و حل مسئله را با هم ترکیب کنید، به ویژگی تفکر خلاق دست پیدا میکنید. یعنی شما با قدرت فکر خود روش های جدید و کارآمدی را برای حل مسئله پیدا میکنید. با این ویژگی شما از تمامی بن بستها خارج میشوید پس با توجه به تعریف ذکر شده فهمیدیم که این ویژگی برعکس خلاقیت برای تمامی افراد جامعه میباشد و میتوانند به آن دست پیدا کنند.
توسعه مهارتهای و غلبه بر موانع تفکر خلاق برای موفقیت کسب و کار
برخی از شما ممکن است با فهمیدن تعریف تفکر خلاق دوست داشته باشید این ویژگی را در خود پیدا کرده و به توسعه آن برای موفقیت در کسب و کار خود بپردازید. برای این کار شما راههای مختلفی را دارید که یکی از مهمترین آنها داشتن اعتماد بهنفس و ارادهای قوی میباشد اما مهمتر از به دست آوردن این ویژگی ها، جلوگیری از بروز موانعی میباشد که میتواند شما را از یادگیری چگونگی بهبود مهارت های حل مسئله برای موفقیت در کسب و کار نگه دارد که در ادامه برخی از این موانع تفکر خلاق و راه غلبه بر آن معرفی شده است ، چنانچه نتوانید آنها را بشناسید و حذف کنید میتواند شما را از پیشرفت عقب نگه دارد و به عنوان یکی از عوامل و موانع موفقیت بر سر راه موفقیت شما عمل کند.
1. نداشتن هدف خاص از موانع داشتن تفکر خلاق
اولین مانع داشتن تفکر خلاق، نداشتن اهداف و مقصد مشخصی همراه با برنامه ریزی کتبی و شرح داده شده میباشد. زمانی که شما در مورد چیزی که میخواهید انجام دهید شفاف باشید و اهداف خاصی را دنبال کنید فکر میکنید که چگونه به بهترین شکل به آن برسید پس در این هنگام در ذهن شما تفکر بوجود می آید. در این زمان ذهن خلاق شما به زندگی باز میگردد یعنی به نوعی آن را با وارد کردن شوک فعال میکنید.
شما بلافاصله شروع به درخشش با ایده های جدید کسب و کار و دیدگاههایی میکنید که به شما کمک میکنند تا قدمهایی رو به جلو بردارید و پیشرفت را برای مهارت های حل مسئله جهت موفقیت در کسب و کار تجربه کنید.
2. ترس از عدم موفقیت یکی از موانع تفکر خلاق
دومین مانع بزرگ برای تفکر خلاق، ترس از شکست یا از دست دادن است که ترس از این موارد در افراد بسیاری دیده میشود. این ترس در واقع برای اشتباه، از دست دادن پول یا زمان است که ممکن است یکی از این موارد در کسب و کار اتفاق افتد اما این تجربه شکست نیست که شما را از پیشرفت نگه میدارد بلکه ناامیدی از ادامه راه می باشد زیرا شما بارها در زندگی شکست خوردهاید و صدمات جدی به شما و کسب و کار وارد نکرده است بنابراین شکست میتواند در برخی موارد منجر به افزایش انگیزه برای کسب موفقیت شود.
در واقع این احتمال شکست و پیش بینی شکست است که کار شما را فلج میکند، و دلیل اصلی شکست و حل نکردن مسئله میشود بنابراین اگر میخواهید یک کسب و کار موفق راه اندازی کنید بدون ترس از شکست شروع کنید و از تمامی راههایی که فکر میکنید منجر به موفقیت شما میشوند بهره ببرید.
3. ترس از انتقاد
سومین مانع اساسی در مورد تفکر خلاق، ترس از انتقاد، تمسخر یا توهین است اما ترس از انتقاد تنها در افراد بی تجربه و دارای اعتمادبهنفس پایین بوجود می آید. در واقع این امر ناشی از تمایل به دوست داشتن و تأیید دیگران است، حتی افرادی که شما آنها را نمیشناسید یا به آنها اهمیت نمیدهید اگر شما را تایید کنند ترس از انتقاد از شما از بین میرود و برعکس اگر تصور کنید که این افراد نیز از شما انتقاد میکنند میتواند تاثیرات منفی زیادی در شما داشته باشد.
واقعا عجیب به نظر میرسد که افراد زیادی برای فروش و یا ارائه ایدههایی که دارند و ممکن است موفقیت های بزرگتری را برای آنها به ارمغان بیاورد بر اثر عواملی نظیر ترس از انتقاد دیگران میترسند تا آنها را بیان کنند. به یاد داشته باشید که یکی از راه های افزودن ارزش به کسب و کار بیان ایده های تازه و راه اندازی بخش های جدید و نوین در کسب و کار باشد که لازمه این کار نداشتن ترس از انتقاد دیگران میباشد بنابراین این ترس را از خود دور کنید.
4. عدم تلاش برای پایداری
یک مانع بزرگ برای داشتن تفکر خلاق، “هموستاز” نامیده میشود. در واقع هموستاز (homeostasis) یک تمایل ناخودآگاه عمیق برای سازگار ماندن با آنچه در گذشته انجام داده یا گفته اید است. این ترس زمانی اتفاق میافتد که شما بخواهید به انجام یا گفتن چیزهای جدید یا متفاوت از کاری که قبلاً انجام دادهاید، بپردازید. انگیزه هموستاز شما را از تبدیل شدن به آنچه میتوانید باشید و امکان پذیر است باز می دارد بنابراین باید بر آن غلبه کنید.
به نظر میرسد، در هموستاز یک فشار ناخودآگاه غیرقابل مقاومت وجود دارد که شما را به سمت انجام کارهایی که همیشه انجام دادهاید باز میگرداند. متأسفانه، این گرایش شما را به سمت “منطقه راحتی” سوق میدهد. شاید الان منطقه راحتی شما کوچک و ضرری برای کسب و کار نداشته باشد. اما، با گذشت زمان، منطقه راحتی شما به یک گودال بزرگی تبدیل میشود و ممکن است در آن گیر کنید و تمام پیشرفت های شما متوقف شود. با داشتن هموستاز، شما هیچ وقت برای استفاده از قدرت های شگفت انگیز خود جهت پیشرفت تلاش نمیکنید.
5. عادت به نپذیرفتن یکی از موانع داشتن تفکر خلاق
پنجمین مانع برای تفکر خلاق و موفقیت در تجارت، نپذیرفتن ایده ها و نظرات جدید است چرا که اگر به طور مداوم ذهن خود را با ایدهها و اطلاعات جدید تحریک نکنید، سرزندگی و انرژی خود را از دست میدهید. در واقع، بسیار شبیه به عضله ای که تحرک و ورزش نمیبنید میباشد که بعد از مدتی افول میکند ذهن شما نیز همین طور می باشد ، در صورت نپذیرفتن ایده های جدید به جای فکر کردن فعالانه و خلاق، تفکر شما منفعل و خودکار میشود و این برای کسب و کار شما اصلا خوب نیست.
دلیل اصلی تفکر نادرست در بسیاری از افراد عادی شدن روال زندگی است. بیشتر افراد هر روز صبح با بیدار شدن همان کارهای همیشگی که انجام میدادند را دنبال میکنند. عصرها با همان افراد معاشرت میکنند و همان برنامه های تلویزیونی را تماشا میکنند. اگر شما قادر نباشید به طور مداوم ذهن خود را به چالش بکشید، واقعا زندگی کسل کننده خواهد بود و به نوعی شما تنبل میشوید. این گونه افراد زمانی که با پیشنهاد ایدهای جدید یا روش انجام کاری مفید روبرو میشوند با دلسردی واکنش نشان میدهند چرا که دوست ندارند روال جدید زندگی را طی کنند و این یکی از موانع داشتن تفکر خلاق و کسب موفقیت میباشد.
6. منطقی ندانستن مسائل
یکی دیگر از موانع داشتن تفکر خلاق در کسب و کار منطقی ندانستن مسائل است. منطقی بودن بدین معنی است که ما به طور مداوم از ذهن خود استفاده کنیم تا جهان را برای خودمان توضیح دهیم و حواشی محیط کسب و کار خود و زندگی خود را بهتر درک کنیم بنابراین میتوان از طریق تفکر از طریق منطق و عقل بهترین ها را برای خود به ارمغان آورد ، البته این بدان معنی نیست که برای کوچکترین امور نیز ساعت ها وقت بگذارید و به تفکر بپردازید تا به راهی منطقی برسید ، بهتر است در حل مسائل مهم منطق خود را بکار بگیرید تا بتوانید برای رشد و توسعه کسب و کار خود بهترین تصمیم ها را اتخاذ کنید.
7.عدم توسعه مهارت های حل مسئله برای موفقیت در تجارت
دو دلیل اصلی وجود دارد که میگوید، چرا خلاقیت در دستیابی به موفقیت کسبوکار مهم است. اول، حل مسئله و تصمیم گیری وظایف کلیدی و اصلی کارآفرین است. یعنی حدودا به اندازه 50 تا 60 درصد از وقت شما در مشاغل و زندگی صرف حل مشکلات میشود. هرچه در فکر کردن به روشهای خلاقانه برای حل مشکلات اجتناب ناپذیر زندگی و کار روزمره و تصمیم گیریها مؤثر واقع شوید، موفق تر خواهید بود.
دوم، هرکدام از ما میخواهیم بیشتر درآمد کسب کنیم ، همه ما میخواهیم موفق تر باشیم و از موقعیت، عزت و احترام بیشتری برخوردار باشیم. توانایی حل مسئله شما یک عامل تعیین کننده مهم در میزان انجام این امور و کسب موفقیت در آنها است بنابراین توسعه مهارت های حل مسئله را به عنوان عاملی مهم برای کسب موفقیت و داشتن ذهن خلاق در دستور کار قرار دهید.