دلسوزی نسبت به خود و یا دیگران یکی از ویژگیهای خوبی است که ممکن است در وجود هر کسی نهفته باشد. در این میان طبق تحقیقات ثابت شده است که افراد موفق همواره از دلسوزی نسبت به خود برخوردار بودهاند و به دیگران نیز حس دلسوزی داشتهاند. در واقع آنها برای خود و وضعیت نامناسب خود دلسوزی کردهاند که توانستهاند عزمی جدی برای کسب موفقیت در زندگی در خود به وجود بیاورند. برای اینکه شما نیز بتوانید همچون افراد موفق باشید باید با ویژگی افراد دلسوز آشنا شوید که در ادامه به معرفی این خصوصیات میپردازیم.
عادات افرادی که دلسوز خود هستند
آیا شما انتظار دارید دیگران علاقه و عشق را به شما نشان دهند؟ واقعا این آخر نادانی است که کسی خود را دوست نداشته باشد و این انتظار را از دیگران داشته باشد. این انتظار فقط به خاطر داشتن برداشت غلط از دلسوزی است. برخی از افراد به برداشت غلط ممکن است دلسوزی را مغرور بودن بدانند. ولی بهتر است بدانید دقیقا برعکس آن است. اولین کسی که توانست دلسوزی را برای خود تعریف و اندازهگیری کند کریستین نف میباشد. ” دلسوزی یعنی؛ به صورتی به خود مهر ورزیدن که فرد به خود ملایمت نشان دهد. یعنی فرد پشتیبان خود بوده و خودش را درک کند”. یعنی شما به همان اندازهای که فرد و یا افرادی را دوست دارید و مهر میورزید خودتان را نیز دوست داشته باشید.
تاثیر دلسوزی بر زندگی
در زندگی مواقعی ممکن است به ما ضربهای وارد شود. در این مواقع دلسوزی است که میتواند به ما کمک کند تا به مشکلات غلبه کرده و ادامه دهیم. شما با دلسوزی نسبت به خود است که میتوانید کنترل زندگی را در دست داشته باشید و موفقیت را برای خود به ارمغان بیاورید. در واقع با توجه به تحقیقات روانشناسان میتوان گفت که از مهمترین مهارتهای زندگی دلسوزی است که خواهد توانست خلاقیت، انرژی، شهامت، تابآوری را افزایش دهد. پس چرا اکثر مردم این کار را انجام نمیدهند؟
اولین قدم برای ایجاد حس خود دلسوزی
برای اینکه دلسوز خود باشید اولین کار باز کردن قلب به روی خود است. این مورد میتواند با توجه به زخمهای روحی که دارید زیبا و یا دردناک باشد. دلسوزی خود کاری درونی است. این به شما بستگی دارد که بتوانید یاد بگیرید به خود احترام گذاشته و نقصهای خود را پذیرا باشید. ” بهتر است این را بدانید که کامل بودن بزرگترین دروغی است که جامعه میخواهد ما را به آن وا دارد. هیچ کسی کامل نیست و این ایراد به حساب نمیآید”. شما نباید بر این تفکر باشید که هر کاری انجام میدهید باید به بهترین شکل ممکن دارای نتیجه عالی باشد بلکه باید برای غلبه بر کمال گرایی تلاش کنید. باید تفکر خود را تغییر دهید. همین عیب و نقصها است که وجود شما را زیبا میکند. شما با دلسوزی خود میتوانید دنیا را متفاوت مشاهده کنید. بنابراین برای این کار ما در ادامه نمونههایی از ویژگی افراد دلسوز را ارائه میدهیم.
1. دارای گفتگوی درونی مثبت هستند
هر کسی در درون خود در مواقعی از طول روز گفتوگویی دارد. شما هم مطمئنا دارید. اما، آیا در حین گفتگو خود را سرزنش میکنید یا به خود روحیه میدهید؟ متاسفانه بیشتر افراد در حین داشتن گفتگوی درونی از خود انتقاد میکنند. همین باعث شرمندگی از خود میشود و به نوعی از خود نا امید میشوید. با این کار روی انتخابهای زندگی اثر منفی خواهید گذاشت.
برای اینکه بتوانید گفتگوی درونی منفی را تغییر دهید لازم است نسبت به خود دلسوزی داشته باشید. شما در حین داشتن گفتگو باید طوری رفتار کنید انگار که با بهترین دوست خود صحبت میکنید. این گونه واقعا به خود انرژی خواهید داد. اگر بتوانید گفتگوی منفی را به خودگویی مثبت برای رسیدن به موفقیت تغییر دهید در زندگی رضایت بیشتری با اضطراب کمتر خواهید داشت و این برای سلامتی بدن بهتر است. بهترین کار این است در حین گفتگوی درونی شروع به شناسایی کرده و مکالمه خود را تغییر دهید. به جای تمرکز بر روی موارد منفی نسبت به خود درباره موارد مثبت و موفقیتها تمرکز کنید.
2. افراد دلسوز خود را میبخشند
شما نباید از الان به بعد حتی یک روز دیگر سختی را تحمل کنید و خود را تنبیه کنید. با داشتن احساس گناه همیشگی نسبت به خود، غیر ممکن است که پیشرفتی را در زندگی نصیب خود کنید. تنها راهی که میتوانید برای پیشرفت داشته باشید بخشیدن خود است. بهتر است این را بدانید هر کسی در زندگی اشتباهاتی را دارد. برای بخشیدن خود باید با خود مهربان باشید و عوامل ایجاد احساس گناه را از خود دور کنید. این را هم فراموش نکنید که خطا بخشی از وجود انسان است. بدون خطا نخواهید توانست رشدی به جلو داشته باشید. اینکه شما آینده خود را تنها به دلیل خطاهای گذشته خراب کنید کاملا بی معنی است. بهتر است از خطاهای خود درس گرفته و با فراموش کردن آنها خود را ببخشید.
3. افراد دلسوز با خود قرار ملاقات دارند
با خود رو راست باشید و بگویید تا به حال چند بار فقط به خاطر اینکه تنها هستید و همراهی نداشتید کاری را انجام ندادید؟ این اشتباه است که شما فکر کنید در کنار فردی دیگر لحظات خوبی دارید. برعکس برای اینکه بتوانید با خود ارتباط عمیقی داشته باشید باید مدتی را تنها باشید. یکی از ویژگی افراد دلسوز این است که مدتی را برای تنهایی با خود اختصاص میدهند.
آیا عادت کردهاید که همیشه و دائم در کنار دیگران باشید؟ اگر این چنین است زمان آن رسیده که زمانی را برای اینکه تنها باشید اختصاص دهید. شاید از نظر شما برای مدتی سخت باشد و مطمئنا این چنین است. اما، کار درست همین است. انسان موجودی اجتماعی است. اما، تحقیقات میگوید تنهایی به اندازه ارتباط با دیگران هم مهم و هم لازم است. این که شما تحمل تنهایی را داشته باشید باعث افزایش شادی و رضایت در زندگی شده و میتواند اضطراب را بهبود بخشد. مهمترین رابطهای که میتوانید داشته باشید با خود است و باید آن را در خود پرورش دهید.
4. پذیرفتن شکست
این که شما به جای توجه به نقاط قوت به ضعفهای خود توجه دارید جای نگرانی ندارد و افراد زیادی این چنین هستند. با توجه به بررسیهای انجام شده تمایلات ذاتی منفی که در خود داریم باعث میشود ما شکست را بیشتر از چیزی که هست حس کنیم و مدام به فکر نقصها باشیم. هر کسی در زندگی زمانی با شکست روبرو خواهد شد و ممکن است در طول یک روز بیش از یک بار شکست بخوریم. ولی باز افرادی هستند که اجازه شکل دادن هویت خود به صورت شکستها را میدهند و همین باعث درمانده باقی ماندن در شکستها میشود.
افرادی که دلسوزی را نسبت به خود دارند از شکستهای خود درس گرفته و آگاهی کسب میکنند. شما اگر نتوانید تجربههای جدید را انجام دهید و به نوعی آزمایش نکنید، نمیتوانید تواناییهای خود را بشناسید. واقعیت این است که؛ اگر شما نمیخواهید کاری را انجام دهید که بیشتر مردم انجام نمیدهند هیچ وقت قادر به شناختن تواناییهای خود نخواهید بود. پس اینبار اگر شکست خوردید به جای عذاب دادن به دلسوزی و مهربان بودن با خود بپردازید. به ارزیابی مواردی که باعث شکست شده است بپردازید. از خطاها درس گرفته و برای موارد موفقیت آمیز خود را تجلیل کنید. این را بدانید اگر در کاری رشد نباشد شما فقط انرژی خود را هدر دادهاید.
5. افرادی که دلسوز خود هستند از خود قدردانی میکنند
در حین درست پیش نرفتن کارها شما ممکن است زود دچار افسردگی شده و نا امیدی را به خود راه دهید. در این مواقع ممکن است شما دنیا را به خاطر این مشکلات مقصر بدانید. اصلا فکر کردهاید اگر شما به هر اتفاق خوب و یا بد در زندگی به چشم هدیه نگاه کنید چه میشود؟ چیزی که حقیقت وجود شما را تعیین میکند طرز فکرتان است. طبق قوانین جذب شما در صورت داشتن نگاه منفی به زندگی که دنیا شما را در دسترس انداخته است آن را به خود جذب میکنید. برعکس اگر بر این تفکر باشید که دنیا کمکتان میکند تا رشد کنید میتوانید به صورت راحت انرژی مثبت را به خود جذب کرده و به اهدافتان برسید.
در صورتی میتوانید زندگی را تغییر داده و به صورت شادتر زندگی کنید تا به هدفها دست پیدا کنید که نگرش شما نسبت به زندگی حاکی از قدردانی باشد. با این کار هم نسبت به گذشته بیشتر قدردان افرادی در زندگی خود هستید و هم قدردان خود و اندازه پیشرفت در زندگی خواهید بود. با قدردانی خواهید توانست بیش از همیشه دلسوز خود، دنیا و دیگران باشید.
6. معاشرت با افراد مثبت اندیش
حتما این را میدانید یا شنیدهاید افراد در میان هر جمعی باشند شبیه آنها خواهند شد. پس بهتر است افرادی را که با آنها ارتباط دارید و در اطرافتان است به صورت عاقلانه انتخاب کنید. دوستان شما میتوانند غمگین و یا شما را افسرده کنند و یا نه برعکس به شما شادی و نیرو بدهند. اگر فکر میکنید باعث ناراحتی شما میشوند بهتر است به فکر تغییر آنها باشید. اگر این افراد شما را در وضعیت بدی قرار میدهند، بدانید که باعث میشوند زندگی شما هم در این مسیر ادامه یابد.
با افراد و دوستانی رابطه برقرار کنید که مثبت اندیش هستند و باعث داشتن احساس خوب در شما میشوند. این افراد شما را به سمت بهترین زندگی تشویق میکنند. مطمئن باشید موفقیت شما به این کار بستگی دارد. از جمله ویژگی افراد دلسوز این است که با افراد مثبت اندیش دوست هستند.
7. از مقایسه خود با دیگران خودداری میکنند
معمولا اکثر افراد افراد دوست دارند خود را با دیگران مقایسه کنند. هر یک از ما در مواقعی این کار را انجام میدهیم. ولی با اینکه این کار را انجام میدهیم از تاثیرات منفی نسبت به سلامت روح و روان بی خبریم. با توجه به تحقیقات انجام شده افرادی که به مقایسه منفی اجتماعی عادت دارند باعث داشتن اضطراب، نگرانی و افسردگی بیشتر در خود میشوند. این موارد باعث میشود فرد به تصمیمهایی بپردازد که قطعا به شکست ختم میشود.
در این میان امروزه شبکههای اجتماعی که تقریبا تمامی افراد زمانی از روز را در آنها وقت میگذارنند باعث شده است تا به بررسی زندگی دیگران بپردازیم و کمتر به خود فکر کنیم. این در زمانی که میخواهیم برای خود ارزش داشته باشیم فاجعه است. در حین مقایسه خود با دیگران صدای درون فریاد میزند به اندازه کافی لایق نیستید. این فقط باعث تقویت گفتگوی منفی درون میشود تا به شما بگوید دیگران بهتر از شما هستند و این اصلا حقیقت ندارد. بهتر است بدانید که هر چه بیشتر خود را مقایسه کنید بیشتر هویت خود را از دست میدهید. به جای مقایسه خود با دیگران بر استعدادهای ذاتی تمرکز داشته باشید تا بتوانید شکوفایشان کنید.
8. استفاده درست از دنیای دیجیتال
دنیای دیجیتال برای افراد هم میتواند موهبت باشد و هم مصیبت. در این دنیا ما هم قادر به نزدیکی افراد هستیم و هم دوری آنها. بهترین روش برای این که شما بتوانید به زمان حال که زندگی در آن است برگردید، سم زدایی دیجیتالی است. بهتر است هر چند وقت یکبار از رسانههای اجتماعی فاصله داشته باشید. با این کار میتوان زمان بیشتری را برای کارهای دوست داشتنی خود داشته باشید. این باعث ارتباط با خودتان میشود.
یکی از بهترین هدیههایی که قادر هستید به خود بدهید دلسوزی و پرورش ویژگی افراد دلسوز در خود است. در زمان حرکت در مسیر سخت زندگی باید به خود یادآوری کنیم با خود مهربان باشیم. باید بدانید هیچ چیزی به اندازه اهمیت دادن به خود مهم نیست. تنها کسی که شما را از همه بهتر میشناسد خودتان هستید و تنها شما میتوانید به نیازهایتان توجه کنید.