پشت سر گذاشتن دوران سخت در زندگی بخشی از زنده بودن است و واقعیتی است که همه ما باید با آن مقابله کنیم. مواقعی وجود دارد که ما ارزش خود را به عنوان یک فرد فراموش میکنیم. در برخی از مواقع در جایی در طول جاده با نا امیدی و نارضایتی روبرو میشویم. اما زندگی همیشه مربوط به تاریکی و غم نیست، زندگی نیز پر از رنگ است و زیبایی آن را زیبا میکند. در طول این مسیر تاریکی، همیشه نور انتظار وجود دارد که توسط قلبهای پر از اضطراب و دلهره ما دیده میشوند بنابراین در زندگی باید امید به آینده را مورد توجه قرار دهیم.
درست است که دشواری و سختیها همه بدیهای خود را به طرز شرورانهای به ما تحمیل میکنند و باعث میشوند که فرصتهای زیادی از دست بدهیم. اما آنها عناصر لازم برای موفقیت و توسعه فردی هستند و پتانسیل واقعی ما را آشکار می کنند. ما باید تحمل کنیم و بر آنها غلبه کنیم و به جلو حرکت کنیم. هرگز امید خود را از دست ندهید. طوفان ها باعث میشوند تا مردم قویتر شوند و هرگز برای همیشه دوام نمیآورند. با استفاده از آنها شما میتوانید دارای تجربیات زیادی شوید.
راههایی برای از دست ندادن امید
امید چیست؟ امید، باور داشتن به اتفاق افتادن موارد مثبت در زندگی است. امید، احساسی در رابطه با آنچه که میخواهیم و دوست داریم داشته باشیم است. توجه داشته باشید که امیدوار بودن با خوشبینی متفاوت است. امید یک حالت احساسی است که در حین رسیدن به بن بستها در افراد به وجود میآید. امید، این روزها ارتباط کمی با زندگی شما دارد و ممکن است حتی جایی در زندگی شما نداشته باشد. اما باید در نظر داشته باشید که با امید است که دیدن فرصتهای موجود امکانپذیر است. امید را میتوان مقدمهای برای ترک عادتهای بد دانست که به آن گرفتار شدهایم بنابراین باید به مبارزه با ناامیدی در زندگی بپردازیم تا با امید داشتن به فردا بهترینها را برای خود بسازیم. [ امید در ویکی پدیا ]
مسلما هر شخصی در زندگی به مشکلاتی برخورد کرده است که ادامه راه را برای وی سخت نمودهاند. در این مواقع که انسان راه دقیق برون رفت از وضعیت را ندارد تنها امید است که به کمک وی میآید. تصور کنید فردی دچار یک بیماری سخت شده است که در صورت انجام اقدامات درمانی نیز احتمال کمی دارد بهبودی وی حاصل شود. در این حالت فرد تنها با داشتن حس امید به آینده به زندگی ادامه میدهد. در ادامه مواردی را برای شما قرار دادهایم تا اگر احساس میکنید امید کمی در زندگی دارید استفاده کنید.
به رختخواب میروید و برای فردا برنامهریزی میکنید، در حالی که مشخص نیست فردا بیدار شوید یا نه.
این نشانهای از امید به آینده است.
1. علاقمند به داشتن چه نوع زندگی هستید؟
بیشتر افراد جهان برای داشتن آینده نا امید هستند که این موضوع به این دلیل میباشد که درک درستی از فردای خود ندارند. شما برای اینکه قادر باشید امیدواری خود را به آینده ایجاد کنید، باید بفهمید بهترین زندگی برای شما کدام زندگی است. پس، بهتر است کمی زمان خرج کنید و تفکر کنید که زندگی ایدهآل و دوست داشتنی شما باید دارای چه مواردی باشد؟
برای مثال، از خود سوال کنید که اگر من فردا از خواب بیدار شوم و به من بگویند ” به هر طریقی که دوست داری میتوانی زندگی کنی، چه جوری زندگی میکنم؟” برای پاسخ دادن به این سوال تمامی جزئیات را در نظر داشته باشید و خوب به آن فکر کنید. شما میتوانید برای مثال بگویید در چه خانهای میخواهید زندگی کنید، دوستان شما چه کسانی باشند، شغل شما شامل چه کارهایی باشد؟ فکر نمیکنید اگر ایده و آرزویی دارید بهتر است روی کاغذی یادداشت کنید تا هر از گاهی به آنها نگاهی بیندازید.
2. مقایسه تصویر ایدهآل خود با شرایط فعلی زندگی
بعد از اینکه فهمیدید زندگی ایدهآل شما چه شکلی است، به مقایسه آن با شرایط فعلی زندگی خود بپردازید. به این صورت خواهید فهمید چه قسمتهایی از زندگی فعلیتان با زندگی ایدهآلی که تصور میکنید مطابقت دارد. به این ترتیب خواهید فهمید که مسیر خود را درست انتخاب کردهاید یا نه.
مثال، میخواهید خود را تا 20 کیلوگرم لاغر تصور کنید. فکر کنید آیا در حال حاضر کارهایی را برای رسیدن به این هدف انجام میدهید. وعدههای غذایی خود را کنترل کردهاید؟ ورزش میکنید؟ برای رسیدن به این هدف باید چه کارهایی را انجام دهید؟ هنگام فکر کردن به زندگی خود حتما شرایط فعلی را در نظر داشته باشید. به این سوال پاسخ دهید که آیا مواردی از رویای ایدهآل شما در این زندگی فعلی دیده میشود؟
3. انتظارات شما نسبت به زندگی قابل درک است یا نه
برای اینکه امید به فردا در شما بیشتر شود و از ناامیدی فرار کنید سوالهایی را در حین ناامیدی از خود بپرسید ، مثلا آیا رویا و دیدگاهتان نسبت به آینده قابل درک و نزدیک به واقعیت است یا نه؟ اگر رویاهای شما به نوعی غیر واقعی باشند و یا از توانتان خارج باشد احساس ناامیدی میکنید. کمی بنشینید و به رویای خود فکر کنید که آیا رویای شما واقع بینانه است یا نه؟ اگر رویای شما غیر واقعی است بهتر است در آن تغییراتی ایجاد کنید تا بتوانید به آن دست پیدا کنید و امکانپذیر باشد.
مثال، شما ممکن است بر این فکر کنید که در کره ماه زندگی کنید. حالا، این رویا با توجه به شرایطی که دارید امکانپذیر نیست و باید هدف خود را تغییر دهید تا با شرایط زندگی حال ارتباط بیشتری داشته باشد. در نظر داشتن آرزوها و ایدههای دست یافتنی یکی از شرایط تحقق رویاها میباشد.
4. تعیین اهدافی برای خود
اگر شما برای خود اهدافی را تعیین کنید که برای رسیدن به آنها تلاش میکنید، امید به آینده شما نیز بیشتر میشود. بعد از مشخص کردن رویایی برای آینده و اهدافی برای خود تعیین کنید. این اهداف مشخص شده را باید یادداشت و برای رسیدن به آنها سخت تلاش کنید. اهدافی که انتخاب میکنید باید دارای ویژگیهایی باشد تا بتوان به آنها دست پیدا کرد. این ویژگیها به صورت زیر است:
- مشخص بودن: باید واضح باشند و به صورت گسترده و مبهم نباشند.
- قابل سنجش بودن: قابل سنجیدن و اندازه گیری باشند.
- عملگرا بودن: برای رسیدن به آنها باید بتوانید به صورت فعال عمل کرده و کنترل کنید.
- واقع بینانه بودن: با استفاده از منابع موجود به آنها دست پیدا کنید.
- مفید به زمان بودن: برای رسیدن به آنها پایان و آغازی مشخص در نظر بگیرید، تا راحتتر به آنها برسید.
5. باور داشتن به تواناییهای خود
برخی از افراد هیچ امیدی به آینده ندارند. این افراد بر این عقیده هستند که بدون توانایی انجام کاری هستند. اگر شما هم جزو این افراد هستید، از تمامی توانایی و دستاوردهای خود لیستی تهیه کنید. زمانی که این کار را کردید این فهرست را خوانده و برای این ویژگیهای مثبت که دارید به خودتان تبریک گفته و پاداش دهید. با این کارها علاوه بر ایجاد انگیزه برای رسیدن اهداف زندگی، میتوانید میزان امید به زندگی و آینده را نیز افزایش دهید.
6. به دنبال روابط حمایتی باشید
تا هر کجا که توانمندی دارید با افرادی که پشتیبان شما بوده و قادر به کمک به شما هستند رابطه برقرار کنید. اگر با افرادی که کمکتان میکنند تا حس خوبی پیدا کنید همراه باشید، آنها با تشویق کردن شما را وادار میکند تا بهترین فرد در نوع خود باشید. اگر از حمایت دوستان برخوردار باشید، آنها شما را در گام برداشتن در جهت منافع اهداف کمک میکنند. اگر در کنار و یا میان این جمع باشید به راحتی میتوانید امید داشتن به آینده را در خود افزایش دهید، تا اینکه بخواهید به تنهایی مسیر رسیدن به امید را طی کنید.
به نگرشهای افراد در اطراف خود توجه کنید تا بفهمید کدام یک میتوانند به الگویی برای مواردی که میخواهید دست پیدا کنید تبدیل شوند. علاوه بر اینها توجه داشته باشید که افراد اطراف شما چگونه عمل کرده و باعث ایجاد چه حسی در شما میشوند.
7. شرکت در فعالیتهای لذت بخش
از دیگر راهها برای ایجاد حس امید به آینده انجام کارهایی بوده که برای شما لذت بخش هستند. اگر در فعالیتهایی که برای شما خوشایند هستند شرکت کنید حس قوی از هدف را پیدا خواهید کرد. شاید شما نمیدانید که چه کارهایی شما را خوشحال و شاد میکنند. در این مواقع به امتحان کردن کارهای جدید بپردازید. برای مثال، میتوانید به سراغ یاد گرفتن مهارتهای جدید بروید، ورزش جدیدی را شروع و امتحان کنید و … .
8. درگیر رسیدن به آرمانها شوید
درگیر شدن نسبت به آرمانهای جامعه از دیگر راههای دستیابی امید به زندگی است. این آرمان میتواند در جامعه محلی و یا در جامعه مجازی باشد. اما، ایجاد روابط با دیگران بر اساس اهداف یا برنامههای مشترک نکته اساسی است که باید به آن توجه داشته باشید. همچنین، اگر بتوانید با افرادی که علاقههای مشترک دارید ارتباط داشته باشید، کمک بسیار زیادی را در غلبه بر حس ناامیدی به شما میکند.
برای اطلاع از نحوه غلبه بر ناامیدی میتوانید به بررسی مقاله راههای مقابله با ناامیدی در آینده برای کسب موفقیت بپردازید.
مثال، شما قادر خواهید بود در امور سیاسی محلی شرکت کنید و یا به انجمن بحث و گفتگوی آنلاین در مورد امور جهان که برای شما جالب است بپردازید. با تکرار هر چه بیشتر این کار، انجام آن برای شما راحتتر خواهد بود. شما قادر میباشید در فعالیتهای داوطلبانه شرکت کنید، زیرا تحقیقات نشان داده است که فعالیت داوطلبانه دارای مزایای بسیاری زیادی برای سلامت روانی است.
9. در موقعیت متفاوتتری قرار گیرید
اگر شما در شرایط راحت و آسوده باشد، یعنی به نوعی در منطقه راحتی قرار گیرید و خارج نشوید، خود به نوعی باعث احساس ناامیدی میشود. اما، برعکس اگر در شرایط سخت و دشوار قرار گیرید به شما کمک میکند تا از احساسات منفی عبور کنید و تجربههای بسیاری را کسب کنید. خارج شدن از شرایط آسوده جهت تغییر الگوی فکری و داشتن نگاهی امیدوار بسیار لازم است.
به سراغ فعالیتهایی بروید که باعث قرار گرفتن شما در موقعیتی بین کمی حس ناراحتی و سختی میشود و در بین اضطراب و تشویق غرق میکند. این موقعیتها فرصتی عالی برای رشد و افزایش امید به زندگی در شما هستند. برای مثال، ممکن است شما عادت کرده باشید که بعد از کار مستقیم به سمت خانه بروید، میتوانید این عادت را تغییر دهید و بعد کار با همکاران خود بیرون بروید.
10. یادداشت کردن افکار و احساسات در دفتر خاطرات
بهتر است دفتر خاطراتی داشته باشید و یادداشتهای روزانه را در آن انجام دهید تا بفهمید که چرا باعث ناامیدی شدید. این راه همچنین یکی از راهکارهای کاهش استرس روزانه میباشد. برای انجام این کار بهتر است در جای آرام و راحت به مدت 20 دقیقه یادداشتهای خود را بنویسید. از احساسات خود شروع کنید، مواردی که به آن فکر میکنید و یا چیزی که تمایل به شروع کردن دارید. همچنین، قادر هستید از این دفتر خاطرات برای ثبت پیشرفت در مسیر رسیدن به اهداف استفاده کنید.
مثال، شما میتوانید دفتر خاطرات قدردانی داشته و شبانه به 3 مورد از چیزهایی که فکر میکنید لایق تشکر هستند بپردازید و آنها را یادداشت کنید. این مورد باعث میشود دیدگاه بهتری را برای امید داشته باشد و راحتتر بخوابید.
11. مراقبت از خود
سعی کنید روزانه کارهای خود را زمانبندی کنید و در آن زمانی را برای ورزش اختصاص دهید. در رژیم غذایی خود از غذاهای سالم استفاده کرده و استراحت و خواب کافی را فراموش نکنید تا به همراه آرامش بتوانید به تقویت امید به آینده در خود بپردازید. اگر شما بتوانید از خود به خوبی مراقبت کنید باعث ارسال سیگنالهای ذهنی مثبتی میشوید که میگوید شما شایسته شادی و رفتار خوب هستید.
- روزانه 30 دقیقه ورزش ملایم را به صورت منظم داشته باشید.
- از غذاهای سالم چون میوه، سبزیجات، غلات سبوس دار و پروتئینهای بدون چربی استفاده کنید.
- شبانه تا 8 ساعت خواب کافی داشته باشید.
- روزانه 15 دقیقه را برای آرامش با تمرینهای تنفس عمیق، مدیتیشن و یا یوگا اختصاص دهید تا تاثیر مراقبه بر ذهن خود را احساس کنید.
- روزانه تا 8 لیوان آب بنوشید.
12. شناسایی موارد استرس پس از سانحه
افراد زیادی هستند که بنا به سوانحی دچار اختلال استرس پس از سانحه یا همان PTSD و ناامیدی میشوند. برای این کار ابتدا قبل از هر کاری بررسی کنید که آیا دچار PTSD شدهاید یا نه؟
اگر مشکوک هستید که این اختلال در شما موجود است یا نه بهتر است به فردی متخصص در حوزه سلامت روانی مراجعه کنید. از نشانههای رایج PTSD موارد زیر است:
- بیش تحریک شدگی: تحریکپذیری، بیقراری، اختلال در خواب، اشکال در تمرکز، احساس وحشت، همیشه آماده بودن برای حمله یا واکنش از این نشانهها هستند.
- تجربه مجدد: کابوسهای مکرر، خاطراتی مزاح و سرزده از گذشته،حساسیت فوقالعاده نسبت به یادآوری ضربه روحی ایجاد شده.
- کرختی: احساس چون ربات بودن و وابسته نبودن، از دست دادن علاقه نسبت به دیگران، احساس ناامیدی، پرهیز از فکر کردن در مورد افراد مرتبط با ضربهی روحی ایجاد شده.
13. مقابله با ترس از آینده
امید کاذب چیست؟ انتظارات واهی و کاذب که امکان برآورده شدن آنها کم است را امید کاذب میگویند. تحقیقات نشان داده که امید کاذب و انتظارات غیر واقعی در ایجاد اضطراب موثر است. همین داشتن اضطراب فرصتهای موجود را از دید شما پنهان میکند. اضطراب مهار نشده، با ایجاد احساس ناامیدی، مانع پیشرفت شما میشود. برای اینکه امید به آینده و یا به نوعی امید واقع بینانه را جایگزین امید کاذب کنید باید مقابله با اضطراب را یاد بگیرید.
به تمرین حساسیتزدایی منظم بپردازید. اگر شما به صورت منظم حساسیت زدایی را انجام دهید، باعث آرام شدن در موقعیتهای ناراحت کننده میشوید. این باعث میشود شما احساس راحتی کنید. برای شروع ابتدا به سراغ یادگیری تکنیکهای تنفس یا مراقبه که از تکنیکهای آرامش بخش هستند بپردازید. بعد از این کار و یادگیری به انجام این تکنیکها در مواردی که باعث ناراحتی شما میشوند بپردازید.
مثال، شاید شما فردا برنامهای دارید و در حین فکر کردن به آن دچار اضطراب میشوید. در این حال احتمالات موجود را تصور کرده و تمرکز خود را بر روی تنفس قرار دهید و آن را منظم کنید. با انجام این کار شما روز به روز اضطراب کمتری خواهید داشت. با کاهش اضطراب در موقعیتهای ساده به انجام این تکنیکها در موقعیتهای دشوار پرداخته و خودتان را به چالش بکشید. این کار را تا زمانی ادامه دهید که بتوانید بر موفقیتهایی که بیشترین اضطراب را دارد غلبه کنید.
14. چه زمانی ناامیدی شما به ناامیدی فراگیر تبدیل میشود
هر کسی میتواند دارای اضطراب و احساس اندوه در زمانهایی خاص باشد و آن را تجربه کند. این احساسات میتواند واکنشهای مفید نسبت به چیزهای ناسالم موجود در زندگی باشند. اما، زمانی میرسد که ممکن است احساسات با تمامی محیط و اتفاقهای اطراف مرتبط شوند. همین میتواند نشانه مسئلهای جدیتر چون اختلال اضطراب یا افسردگی باشند.
در این گونه مواقع بهتر است با دیگران صحبت کنید و در مورد اینکه چه احساسی دارید با با الگوهای فکری که موجب ناراحتی شما شدهاند، برخورد کنید. برای این کار میتوانید از سلامت روانی کمک بگیرید. اگر اضطراب شما به چیزی یا فردی در زندگی ربط دارد ممکن است لازم باشد تغییری بزرگ ایجاد کنید. مثال، برای مقابله از این اضطراب بهتر است زندگی خود را تغییر دهید و یا صرفا از فردی که باعث آزارتان شده است دوری کنید. بعد از اینکه تصمیم گرفتید که تغییراتی در زندگی انجام دهید از افرادی که به آنها اعتماد دارید نظر بخواهید.
15. کمک از متخصص سلامت روانی
شاید شما به قدری اضطراب بالایی دارید که امید خود را کاملا از دست دادهاید. در این زمان اکثرا قادر به کنار گذاشتن عادت یا الگوی فکری ناسالمی نمیباشید. در این گونه مواقع کمک گرفتن از متخصص و پزشک بهترین گزینه است تا در مسیر درست گام بردارید. این افراد میتوانند ابزار یا تکنیکهای روانشناسی مفیدی را پیشنهاد دهند. به این صورت قادر به غلبه بر موانع سر راه خود هستید. این روش زمانی مفید است که شما بعد از چند بار تلاش کردن دچار شکست شده باشید.
16. فکر کردن به اینکه امید به آینده به چه معنی است
هر کسی روزانه برای رسیدن به امید تلاش میکند و باید بدانید که حالت ذهنی افراد همیشگی نیست. از تعریفهای امید که روانشناسان بسیاری استفاده میکنند این بوده که ” امید یک حالت انگیزشی مثبت است که بر نیروهای موفق (انرژی معطوف به هدف) و مسیرهای موفق مبتنی است”. امید نتیجه انجام کارهایی است که برای ما لذت بخش است و کمک میکند راحتتر به اهداف برسیم.
17. هر روز بر روی نگرش خود کار کنید
نباید انتظار اینکه به صورت ناگهانی امیدوار شوید را داشته باشید. افزایش و کاهش امید همانند فشردن کلید روشن و خاموش به راحتی امکانپذیر نیست. اگر میخواهید امید به زندگی را در خود تقویت کنید باید هر روز بر روی نگرشتان کار کنید. این کار را روزانه انجام دهید و و بر جنبههایی از زندگی تمرکز کرده و کنترل کنید.
مثال، اگر در توانایی خود برای یافتن کار ناامید هستید فکرتان را بر چیزی که بر آن کنترل ندارید، چون کسی برای مصاحبهی استخدامی با شما تماس بگیرد مشغول نکنید. به مواردی فکر کنید که در کنترل شما هستند. مثال، شما قادر هستید برای شغلهای زیاد درخواست دهید. با تلاش جهت انجام کارهایی که در کنترلتان هستند برای ایجاد امید گامهای کوچک و موثر بردارید.
18. به چالش کشیدن افکار منفی
افکار منفی یکی از مهمترین موارد برای منحرف شدن ما از مسیر و رسیدن به هدف هستند. شما برای اینکه امید به آینده را در خود افزایش دهید باید توانایی مقابله با افکار منفی و جلوگیری از اینکه رفتار شما را کنترل نکنند را داشته باشید. شما به جای نادیده گرفتن، با یادگیری تعامل با احساسات دشواری که در شما ایجاد میشوند قادر خواهید بود بدانید که چرا چنین احساسی به شما دست پیدا میکند. درک احساسات این امکان را میدهد تا با آنها به شیوهای سازنده برخورد کنید و نگذارید بر شما غلبه کنند.
مثال، اگر در حین کم کردن وزن متوجه شدید که در مواقعی از کاهش وزن ناامید میشوید به این بیندیشید که چه چیزی باعث این احساس شده است؟ آیا به دلیل مقایسه کردن شما با دیگران است؟ آیا در آن زمانی که انتظار داشتید وزن کم نکردهاید. به این طریق میتوانید افکار منفی خود را به چالش بکشید.
19. بهبودپذیر بودن در موقعیتهای چالش برانگیز
یاد بگیرید که باید چگونه در موقعیتهایی که موجب ناراحتی شما میشوند و انگیزه شما را از بین میبرند عمل کنید. این باعث داشتن امید به آینده میشود. تحقیقات نشان داده است که در حین یاد گرفتن احساس راحتی در شرایط تهدید کننده، ریسک اینکه دچار مشکلات جسمی شوید کمتر میشود. این باعث میشود به کلی در کارتان تغییر پیدا کنید. برای اینکه حس بهبودپذیری و بازیابی دوباره توان را در شرایط سخت داشته باشید اعتماد داشتن به تواناییهایتان لازم است.