هرکسی در طول زندگی اشتباهاتی را انجام میدهد و به نوعی این خصیصه انسان است. ولی در این میان تنها تعداد محدودی از ما اشتباهات خود را به عنوان درس استفاده میکند. در این میان انسانهایی هستند که اشتباهات خود را برای دومین بار نیز تکرار میکنند که این جزو موانع موفقیت در زندگی و کسب و کار است، همین باعث میشود تا هیچ پیشرفتی نداشته باشند.
در این میان سوال مسخرهای را نیز از خود میپرسند که چرا به موفقیت نرسیده و موفق نشده و هیچ دلیلی نداشتهاند. در این زمان اولین گام این است که اشتباه خود را پذیرفته و به نوعی با آن صلح برقرار کنیم. تنها در این صورت میتوانید از خود انتظار داشته باشید که تغییری ایجاد کنید. درست است که پذیرفتن اشتباه سخت است و به نوعی است که گویی از ارزشمان کم میشود، ولی بهتر است بدانید که همین مورد زمینه ساز مشکلاتی بزرگ است. این همان چیزی است که نویسنده مشهور پائولو کوئلیو برای تکرار اشتباهات میگوید: “وقتی اشتباهی را تکرار میکنید دیگر اشتباه نیست، این یک تصمیم است.”
مواردی برای جلوگیری از انجام دوباره اشتباهات
بسیاری از ما هنوز هم با این موضوع مبارزه میکنیم که با وجود تکرار اشتباهات چرا موفق نمیشویم. در همین اساس در دانشگاه میشیگان محققان آزمایشگاه کلینیک روانشناسی پژوهشی را انجام دادند. در این آزمایش نشان داده شد افرادی که اشتباه میکنند دو رویکرد را دارند. اول: با باور داشتن به جملاتی چون ” فراموشش کن هیچ زمانی در این کار خوب نبودم” نگرشی ایستا دارند. دوم: با باور داشتن به جملاتی چون ” خوب شد زود متوجه این اشتباه شدم. باید بررسی را انجام دهم تا ببینم کجای کار اشتباه است” این افراد از نگرش رشد برخوردار هستند. این آزمایش توسط محققان بسیاری انجام شد. یکی از محققان در این باره میگوید: ” اگر ما به اشتباهات توجه کنیم زمان زیادی را با انرژی بیشتر صرف آن کرده و این یعنی نتیجه اشتباه به نفع ما خواهد بود”
کسی که نگرش رشد داشته باشد با پیش آمدن اشتباهات سربلند بیرون میآید. چرا که آنها را پذیرفته و جهت بهتر شدن سود میبرند. اما، کسی که نگرش ایستا داشته باشد به تکرار اشتباهات خود محکوم شده و برای اینکه آنها را به نوعی چشم پوشی کنند تمامی تلاش خود را میکنند. در ادامه ما اشتباهاتی را قرار دادهایم که در زندگی روزمره ممکن است مرتکب انجام چندین باره آنها شویم. اما بهتر است بدانید فردی موفق و باهوش تنها یک بار اشتباه میکند.
بعد از مطالعه کامل مقاله اشتباهاتی که نباید دو بار تکرار شوند حتما نگاهی هم به مقاله مفید طرز فکر افراد موفق و ناموفق بیندازید.
1. باور به آدمها و اینکه مواردی بیش از اندازه خوب هستند
افرادی وجود دارند که مثلا چنان با اعتماد به نفس صحبت میکنند و به نوعی بسیار کاریزماتیک هستند که شما ممکن است جذب آنها و صحبتهایشان شوید. این افراد میگویند دیگر افراد تا چه میزان دوستشان دارند و تا اندازه زیادی در کسب و کار خود موفق هستند. آنها در مورد آشنایی خود با افراد مختلف میگویند و بر این بیانند که موقعیتهای مختلف را در اختیار شما خواهند گذاشت. افراد باهوش قبل از اینکه تا دو بار به فکر کردن در مورد معاملات بزرگ بپردازند فقط کافی است یک بار فریب بخوردند. اینکه شما ساده لوح باشید و از ارزیابی صلاحیت (تحقیقی که پیش از امضای قرارداد با یک شخص یا شرکت انجام میپذیرد) جلوگیری کنید دارای نتیجههای بسیار بدی خواهد بود. افراد موفق و باهوش قبل از اینکه تصمیمات و دخالت در موضوعاتی خاص داشته باشند به پرسیدن سوالات جدی میپردازند. زیرا، کاملا آگاه هستند که کسی به جز خود آنها به خوبی که فکر میکنند نیست.
2. مداوم انجام دادن کار و رفتاری برای داشتن نتیجه متفاوت
در اینباره آلبرت انیشتین میگوید: ” اینکه کاری را دوباره و دوباره انجام دهیم و انتظار نتیجه متفاوت داشته باشیم یعنی جنون واقعی.” اما این کلمه از انیشتین بر انسانهایی که فکر میکنند، دو بعلاوه دو میشود پنج، تاثیری نداشته است. فرد موفق کاملا متفاوت است و اینکه یک باره تجربه شکستی را داشته باشد برایش کافی است. این واقعا واضح است که اگر کار و موارد قبلی را انجام دهید همان نتیجه قبلی را خواهید داشت. آنها میدانند برای نتیجه متفاوت حتی اگر رنجآور باشد باید رویکرد خود را تغییر دهند.
3. ناتوانی در به تاخیر انجام دادن کارها
امروزه پیشرفت بسیار چشمگیر شده است. یعنی هر چیزی از منتشر شدن کتاب، خبرها و … در کمترین زمان ممکن و بی معطلی درب خانه و در رسانهها به دست ما میرسد. یعنی هر چیزی ظرف یک شبانه روز به دست ما میرسد. کسی که باهوش و موفق است کاملا بر این آگاه است که لذت به راحتی قابل دست یافتنی نیست و قبل از رسیدن به پاداش باید کارهای سختی را انجام دهیم. آنها کاملا آگاه هستند که چگونه در مسیر دشوار رسیدن به موفق خود را انگیزه دهند.
4. بی حساب و بدون برنامهریزی خرج کردن
ما زمانی خواهیم توانست آزادی مالی را داشته باشیم که با توجه به محدودیتهای یک حساب عمل کنیم. اگر ما در مسائل شخصی و یا کاری تعهدی نسبت به حساب دخل و خرج داشته باشیم مجبور خواهیم شد در بین خواسته و نیازها انتخابهایی حساب شده داشته باشیم.
فرد موفق برای اینکه به فکر بهتر کردن زندگی خود باشد، فقط کافی است یک بار با صورت حسابی روبه رو شود که نمیتواند آن را پرداخت کند. این کار آنها با حساب کردن تمامی مخارجی انجام میشود که پولشان صرف آنها شده است. آنها میدانند به محض دانستن اینکه چه خرج و مخارجی داشتهاند تمامی انتخابها درست خواهد شد. مثلا اگر شما بدانید روزانه با رفتن به رستوران در سال و ماه چقدر هزینه مصرف میکنید دیگر این کار را انجام نمیدهید. اینکه شما حساب خرج و مخارج خود را داشته باشید تنها به معنی توانایی پرداخت بدهی و صورتحساب نیست. افراد موفق میدانند اگر برای مخارج خود حسابی سختگیرانه داشته باشند به معنی این است که مجبور به صرف نظر کردن فرصتهای پیش رویشان نیستند. با حساب دخل و خرج داشتن باعث نظم به زندگی و نظم باعث کیفیت در انجام کار خواهد شد.
5. از یاد بردن چشم انداز کلی
این بسیار ساده است که شما تمامی تلاش خود را بر روی کار پیش رو قرار دهید تا تصویر کلی را فراموش کنید. افراد باهوش میدانند که چگونه قادر به کنترل این موضوع با تطبیق دادن اولویتبندیهای روزمرهشان با یک هدف به دقت حسابشده باشند. این گونه نیست که آنها نسبت به کارهای با مقیاس کوچکتر بی توجه باشند. افراد باهوش در صورت ضرورت دارای نظم و چشمانداز اصلاح مسیر هستند. زندگی از تصاویر کلی تشکیل شده است و اگر کسی توجه به آنها را از دست دهد تمامی موارد دچار مشکل میشود.
6. تکالیف را انجام ندادن
هریک از ما دچار میانبر شدهایم. این میتواند در زمان مدرسه با کپی کردن جواب تمرین از روی دوستمان باشد و یا نه وارد شدن به جلسه مهم بدون آمادگی باشد. افراد موفق میدانند که ممکن است در برخی از مواقع شانس با آنها باشد. اما، این کار باعث میشود آنها از تحقق کامل پتانسیلهایشان دور شوند. آنها میدانند چیزی قادر نیست جایگزینی برای کار سخت و ارزیابی باشد و همین باعث میشود روی شانس حساب نکنند. افراد باهوش میدانند اگر تکالیف را انجام ندهند چیزی را یاد نخواهند گرفت و این خوشی زود گذر است. این میانبر میتواند باعث از دست دادن کارشان شود.
7. نقش بازی کردن
این واقعا وسوسه برانگیز و به نوعی میتواند لذت بخش باشد که ما نقش کسی را بازی کنیم. بهتر است این را بدانید که کسی از انسان تقلبی خوشش نمیآید. این کار اصلا ثمره ای را نخواهد داشت. افراد موفق این را زمانی میفهمند که برای اولین بار به خاطر مصنوعی بودن، فراموش کردن متن و یا خارج از نقششان خطا میگیرند. افراد دیگر این را نمیدانند که دیگران همه خواهند توانست روی اعمالشان این مورد را بفهمند. آنها تشخیص نمیدهند که شغل و فرصتهای از دست داده به خاطر این بوده که خواستهاند آدمی باشند که نیستند. برعکس آدمهای باهوش این مورد را به سرعت کشف کرده و میدانند شادی موفقیت در قبال به رسمیت شناختن حقیقت درونی است.
8. تلاش برای جلب رضایت همه
این اشتباه را به جرات میتوان گفت همه منجر شدهاند. افراد موفق آگاه هستند که راضی کردن همه غیر ممکن است و این کار نتیجهای جز راضی نبودن هیچ کس خواهد بود. آنها میدانند برای موثر واقع شدن باید جرات انتخابهای تاثیر گذار را داشته باشند. انتخابهایی که از نظر آنها درست و ممکن است برای راضی کردن همه مناسب نباشد.
9. بازی کردن نقش قربانی
اگر اطلاع داشته باشید در شبکههای اجتماعی و یا گزارشهای خبری داستانهایی زیادی با این موضوع وجود دارند که افرادی در آنها میخواهند با ظاهر بودن در نقش قربانی هدفهای خود را پیش ببرند. برای مثال: فردی در شبکه اجتماعی با فیلم گرفتن از خود با خودکشی کردن تعداد زیادی فالوور جمع میکند.
افراد باهوش شاید یک بار نقش قربانی را بازی کرده باشند. اما بر این آگاه هستند که این تنها فریبکاری است و هر سودی در این بازی نیز وجود داشته باشد قبل از اینکه دیگران بفهمند تمام میشود. در اینجا نکته ظریفی وجود دارد و آن هم این بوده که برای بازی کردن نقش باید از قدرت خود صرف نظر کنید. یعنی چیزی که نمیتوان روی آن قیمتی گذاشت.
10. تلاش برای تغییر دیگران
یک انسان برای تغییر جادهای دارد که آن هم از مسیر اشتیاق و توانایی خود او گذر میکند. ولی باید این را دانست تلاش برای کسی که نمیخواهد تغییر کند وسوسه انگیز است. انگار خواسته عمیق قلبی شما جهت بهتر شدن آنها را تغییر میدهد. انسانهایی هستند که بسیار فعال در جستوجوی افراد با مشکل هستند تا درستشان کنند. انسان باهوش شاید برای یک بار هم که شده برای تغییر این افراد تلاش کند. اما میفهمد که به جز خود قادر به تغییر کسی نیست.