وقتی که ما کاری را به صورت متوسط و نیم کاره انجام دهیم ممکن است بگوییم به کمال مطلوب نرسیدهایم. در این مواقع بهتر است بدانید که مقابل کمال حد وسط نیست. روانشناسان بر این عقیده هستند که اگر کسی برای رسیدن به تعالی تلاش کند بر کسی که برای رسیدن به کمال تلاش میکند برتری دارد و زودتر به موفقیت میرسد. بنابراین باید راههای غلبه بر کمال گرایی برای موفقیت بیشتر را مورد توجه قرار دهید تا بتوانید به اهداف مورد نظر خود برسید.
چگونگی غلبه بر کمالگرایی برای کسب موفقیت
در زمانی که واقعیت با انتظارات کمال مطابقت نداشته باشد به احتمال بسیار زیاد خود را سرزنش کرده و به نوعی حوصله هیچ کاری را نخواهید داشت. برای اینکه شما بتوانید انرژی سابق را برای شروع داشته باشید تنها یک راه وجود دارد. آن هم این بوده که قبول داشته باشید تغییر واقعیت کار شما نیست. ولی شما میتوانید بدون کوتاه آمدن از دستاوردهای دلخواه، انتظارات خود را در چهارچوب واقعیت تغییر دهید. به این صورت در زمانی که کاری همانند پیش بینیهای شما پیش نرفت بتوانید کارها را در جهت بهتر بودن سر و سامان دهید.
در زمانی که شما بتوانید کارهای خود را با توجه به واقعیت انجام دهید به معنی نبستن چشم خود بر روی اشتباهات احتمالی است. بهتر است آگاهیهای خود را بالا ببرید و با توجه به آنها جلو روید تا در صورت زمین خوردن بتوانید مسیر تازهای را با قدمهای موثر داشته باشید. این موارد است که مسیر شما را بهتر میکند. مثلا به جای استفاده از جمله ” این کار اصلا نتیجه نداد” خواهید توانست بگویید ” این کار هنوز نتیجه نداده”. این واقعیتی است که شما با آن سر و کار دارید. این واقعیت میتواند سخت باشد و سرعت شما را کم کند. در بسیاری از مواقع احتمال شکست و از نو شروع کردن وجود دارد.
راههای مقابله با کمال گرایی
تمامی این موارد واقعیت است و باید این موانع را در میان انتظارات خود که از آینده دارید داشته باشید و مغلوبشان نشوید. باید برای روبرو شدن با این موانع آماده باشید. در صورت نادیده گرفتن در هر زمانی این موانع جلوی راهتان سبز شوند شما دست پاچه شده و نمیدانید چه کنید. ممکن است با این موانع به یک باره قادر به رسیدن موفقیت در زندگی نباشید. ولی، همین افتادنها باعث رشد و توسعه فردی و در نهایت رسیدن به هدف میشود. از این به بعد هر زمانی کاری را آغاز کردید تلاش خود را بکنید تا در تله کمالگرایی گرفتار نشوید. به جای استفاده از جمله ” این دفعه همه چی درست از آب در میآید” بگویید ” امکان پیش آمدن اشتباهات کوچک در کارتان وجود خواهد داشت”. برای حفظ کردن جایگاه واقعیت در دستور کار میتوانید راههای غلبه بر کمال گرایی برای موفقیت بیشتر را در ادامه مورد استفاده قرار دهید.
1. ارزیابی دقیق را بدون کمال گرایی داشته باشید
این برای همه افراد،حتی برای یک بار همه که شده پیش آمده است که در حال انجام کاری، ندای درونی شما را به کمالگرایی تشویق کند. مشکل زمانی دیگر است! مشکل زمانی است که ندای درونی فریاد بزند و بگوید ” این کار اصلا درست نیست و خودت میتونی در مورد این واقعیت مزخرف فکر کنی” در حین افتادن این اتفاق بهتر است هر چه زودتر پریز کمالگرایی را بکشید و به مقابله با این پیامهای منفی بپردازید. باید حقایق را دانسته و ارزیابی دقیق داشته باشید. بهترین کار پرسیدن سوالهای مختلف از خود است.
- کدام قسمت کار به خوبی در حال اجرا است؟
- کدام قسمت کار برای من راضی کننده است؟
- من برای انجام این کارها چه هدفی دارم؟
- آیا من در حال نزدیک شدم به این هدف هستم؟
با خود برای جواب دادن رو راست باشید. به احتمال زیاد خواهید توانست با جوابها بدانید که اوضاع به خوبی پیش میرود یا نه. اگر اوضاع خوب نبود هیچ وقت تسلیم نشوید و این سوال را بپرسید که علت چه چیزی میتواند باشد. اگر بتوانید علت را پیدا کنید بسیار عالی است و سرنخی برای برداشتن قدم بعدی خواهد بود.
2. افزایش تحمل رشد با جلوگیری از قضاوت زود هنگام
هر کسی در زندگی دوست دارد در حین انجام کاری بنشیند و نتیجه موفقیت در زندگی و پیشرفت را تماشا کند. ولی هر کاری زمانی را نیاز دارد تا بتواند با توجه به انتظارمان خوب از آب در بیاید و همین یعنی ممکن است در اکثر مواقع در حین تلاشهای اول نتیجه مطابق با آنچه در نظر داریم و دلخواهمان است فاصله داشته باشد. در این مواقع بهتر است بدانید هر کاری با صبر به نتیجه میرسد.
پس در زمانهایی که کارهای نیمه تمام خود را ارزیابی کرده و موارد ناقص را مشاهده میکنید بهتر است زود قضاوت نکنید که نمیتوانید به هدف دست پیدا کنید. به راه خود ادامه و موارد دیگری که در جلو هستند را بهتر انجام دهید. مواردی که در کار شما به صورت نیمه تمام است نشانه شکست نیست و این تنها قسمتی از مسیر است نه تمام آن. این را بدانید که هر مرحله در کار، به اندازه خود ارزشمند و حیاتی است. در نظر داشتن این موارد یکی از روشهای غلبه بر کمال گرایی است.
3. زمان بیشتر را روی مواردی بگذارید که روی نتیجه کار تاثیر گذار است
کمال گرایی به گونهای است که اگر گرفتار آن شوید حتی برای کوچکترین موارد باید بیش از اندازه زمان صرف کنید. در این میان، افراد کمالگرا در زمانهایی به قدری درگیر توجه به جزئیات میشوند که اصل قضیه را از یاد خواهند برد. نباید این چنین باشید تا مثل کسی به نظر بیایید که زمانی به جنگل میرود فقط تک تک درختان را میبیند و با خود میگوید ” پس جنگل کجاست” شما باید به پروژه خود نگاهی بیندازید و زمانی که دارید را برای آن تقسیم کنید. به این صورت خواهید فهمید هر قسمت پروژه به چه مقدار زمان احتیاج دارد.
باید به پروژه و قسمتهای مختلف نگاهی بیندازید. در این زمان اگر مشاهده کردید زمانی را به قسمتی از پروژه اختصاص میدهید که اصلا این مقدار زمان لازم نیست، بهتر است ببینید کدام قسمت نیازمند زمان بیشتری است تا به آن اختصاص دهید. در این زمان باید از خود بپرسید که آیا صرف این زمان بیشتر روی این قسمت از پروژه، تاثیر را روی نتیجه نهایی خواهد گذاشت یا نه. پس، به جای اینکه تمامی توان خود را روی تک تک قسمتها بگذارید مشاهده کنید که توان بیشتر را روی کدام قسمت بگذارید تا به هدف نزدیکتر شوید.
4. در کنار فکر کردن به مقصد از مسیر هم لذت ببرید
ممکن است این جمله برای بسیاری از ما آشنا باشد که ” وقت خوشگذرانی و کیف کردن را ندارم و باید این کار را زود تمام کنم”. این برای اکثر ما صدق میکند که از کارهای در حال انجام لذت نبریم. این را بدانید که در حین انجام هر کاری از جمله عروسی، تولد، نقاشی ساختمان، کارهای دفتری و … بهتر است لذت کار را که همان هدف است پیدا کنیم. اگر بتوانید این مورد را انجام دهید کار شما با کیفیتتر خواهد بود. ولی برعکس اگر با اضطراب و استرس کار خود را انجام دهید دید شما روز به روز محدودتر میشود. این میتواند به صورتی باشد که شما را درگیر جزئیات بی اهمیت کند. اگر دچار چنین حالتی شوید باید بدانید که با یکی از موانع موفقیت روبرو شدهاید.
5. از کلمههای “همه و هیچ” دست برداشته و به مفهوم “بعضی” روی آورید
در مواقعی که دچار شکست و نا امیدی میشویم. ممکن است به این نتیجه برسیم که پروژه منجر به اشتباه را کنار گذاشته و یا انجامش را به زمان دیگری موکول کنیم. علت این بوده که دو مورد با توجه به انتظاراتی که داریم خوب انجام نشده است و این باعث میشود نتیجه بگیریم که تمامی پروژه در حال انجام را کنار بگذاریم. بهتر است به این سوال جواب دهید. اگر شاخه و یا قسمتی از یک درخت دچار آسیب شود عقل میگوید که این درخت را باید از ریشه قطع کرد؟ مطمئنا جواب شما قطع نکردن درخت است. پس، در حین نتیجه گیریها بهتر است از کلمه “بعضی” استفاده کنید که میتواند راهی موثر برای غلبه بر کمال گرایی نیز باشد. برای مثال؛ بگویید برخی از قسمتها خوب کار میکند و بعضی خوب کار نمیکند. با این کار هر دو را مد نظر داشته باشید.
6. اهمیت کار در حین انجام به زمان حل محدود است و برای همیشه نیست
مفهوم کلمه “بعضی” مورد دیگری هم است و آن این بوده که از خود سوال کنید این پروژه میتواند روی تمامی موارد زندگی من تا آخر عمر تاثیر بگذارد و یا نه روی برخی از جنبههای زندگی تاثیر میگذارد و دیگر جنبهها بدون دیدن تاثیر به همان شیوه اول باقی خواهند ماند. همین باعث میشود افراد کمالگرا تحت فشار روحی قرار بگیرند که در حین انجام پروژه از لباس پوشیدنی برای این کار تا خودکار و … اشکال بگیرند. بهتر است بدانید در زندگی چیزی با اهمیتترین نیست و فقط برخی از آنها از دیگری با اهمیت بیشتر شمرده میشوند و بهتر است مواردی که دارای اهمیت کمی است را زیاد مورد توجه قرار ندهید.
7. به جای چشم بستن روی واقعیت از اشتباهات درس بگیرید
آیا تا به حال خود را به خاطر اینکه برخی از کارها به بهترین شکل ممکن انجام نشده است سرزنش میکردید؟ پس دست نگه دارید و لطفا الان دیگر چشم خود را روی واقعیت نبندید. مردم در حین انجام کسب و کار عادت خاصی دارند و آن این است که از اشتباهات و موفقیت افراد درس بگیرند. پس به این جواب دهید که شما که صف اولی هستید و به هر چیزی دسترسی دارید چرا اولین کسی نباشید که از اشتباهات خود درس بگیرد. برای انجام ای کار، در نظر داشتن امور خاصی لازم نیست و فقط یک نفس عمیق لازم است تا با شهامت به اشتباهات خود نگاه کنید. به این ترتیب، دیگر این اشتباه را تکرار نمیکنید.
8. به جای مقایسه ارتباط برقرار کنید
در بسیاری از مواقع کمالگرایی بر اساس مقایسه خود با اسطوره ذهن ما از فردی خاص است. این احساس به این خاطر است که ما زندگی فلان شخص را بدون نقص میدانیم. آیا شما هم این چنین هستید؟ پس بهتر است چشمتان را نسبت به زندگی و خود واقعی این فرد بازتر کنید. ممکن است این شخص زندگی جذابی داشته باشد، اما مشهورترین افراد هم دارای لحظات سختی نیز هستند. آیا دوست دارید خود را مقایسه کنید؟ پس، خود را با انسانهای واقعی مقایسه کنید.
مقایسه کردن خود با افراد هم سطح یکی از راههای غلبه بر کمال گرایی برای موفقیت بیشتر است که میتواند در این راه به شما کمک زیادی کند. شما از زندگی دقیق و واقعی افراد اطلاعات کاملی ندارید بنابراین بهتر است به صورت کلی اصلا به مقایسه نپردازید و روال عادی زندگی خود را برای کسب موفقیتهای بیشتر در پیش بگیرید.