هر کسی در زندگی برای پیدا کردن راز موفقیت و رسیدن به آن تلاش میکند. این تلاش به صورت جدی و مداوم است. اما، در بسیاری از مواقع ممکن است شما به آنچه که فکر میکردید دست پیدا نکنید و به نوعی به مسیر غلط وارد شوید. برای اینکه بتوانید زودتر این موارد را پیدا کرده و به اهداف خود دست پیدا کنید بهترین راه این است که از دیگر افراد با تجربه به نوعی کمک و مشورت بخواهید. اما در این میان برخی از افراد با مشورت اشتباه بیشتر به چاه میافتند بنابراین لازم است تا شما نشانههای مشاوره اشتباه و راه دوری از آن را بدانید. مشورت یکی از راههای اساسی و آسان است که هر کسی میتواند با توجه به دانا بودن افراد قدم به قدم به آرزوهایی که دارد دست پیدا کند.
پیشنهاد مطالعه بیوگرافی افراد موفق برای کسب تجارب صدها سال زندگی رهبران و افراد بزرگ دنیا.
راه شناخت مشورت اشتباه
مشورت و یا مشاوره به معنی مراجعه به افراد مطلع و آگاه برای پیدا کردن راه حل برای رفع مشکل با توجه به تجربه و آگاهی دیگران است. مشورت دارای نقشی بسیار اساسی در زندگی است تا بتوان با استفاده از آن تصمیم گیریها را به بهترین شکل ممکن انجام داد. به نوعی اگر کسی تصمیمات را با مشورت خوب و اصولی انجام بگیرد، مطمئنا نتیجه بسیار خوبی را دریافت خواهد کرد. با توجه به ضربالمثل آمریکایی ” دو فکر بهتر از یک فکر کار میکند”.
شما باید بدانید که حتما از فرد شایستهای مشورت بخواهید. مشورت خواستن از افراد منفی نگر بسیار اشتباه و خطرناک است. چرا که او چیزی جز بدبختی و شکست را در افکار خود ندارد. نصیحتهای او به دلیل اینکه از تمامی قضایا مطلع نیست میتواند شما را به سمت مسیر اشتباه بکشاند. طبق قانون جذب، از آنجایی که افراد منفی نگر همواره به همه چیز دید منفی دارند بنابراین اتفاقات منفی به سوی آنها جذب میشود بنابراین گزینه خوبی برای مشورت گرفتن نیستند. در ادامه نشانههای مشور اشتباه را قرار دادهایم تا بتوانید در انتخاب فرد مشاور بهترین عملکرد را داشته باشید.
1. فرد انتخابی صلاحیتهای لازم را ندارد
هر کسی دیدگاه مخصوص به خود را دارد. این گفته مربوط به مشاور بروس کامرون است. این به آن معنی نیست که برای همیشه میتوان به افکار و عقاید دیگران اعتماد کنید. شما برای چه موضوعی مشورت میخواهید؟ اگر در دستاوردهای مشورت دهنده چیزی را به عنوان صلاحیت برای قضیه مورد مشورت نمیبینید بهتر است تمامی مشاوره و صحبتهای او را نشنیده بگیرید. او در این باره اضافه میکند:” در صورتی که فرد مشورت دهنده به صورت تصادفی بوده و با هم زمینه کاری یکسانی ندارید باید هم راهنماییهای انجام شده و هم فرد مشورت دهنده را دوباره بررسی و ارزیابی کنید”.
کارشناس روابط بین فردی اپریل مسینی میگوید:” در زمانهایی با کسی مشورت میشود که تفکری را برای منفعت و صلاح طرف مقابل ندارد. پس در این مواقع باید تمامی موارد را از مشورت دهنده نادیده و نشنیده بگیرید. باید احتیاط کنید و به سراغ افرادی بروید که به موفقیت شما اهمیت داده و کل حواسشان به شما است”. در رابطه با نشانههای مشاوره اشتباه، این را نیز در نظر داشته باشید که ممکن است کسی در ظاهر به شما اهمیت دهد، اما دلش این را نگوید. پس از این افراد هم دوری کنید.
2. راهنماییهای داده شده با موقعیت شما یکی نیست
همیشه به مشورت خوب فکر کنید و بدانید در چه مواردی راهنمایی میخواهید. اگر میدانید که اصلا به کاری که در نظر دارید ربط ندارد بفهمید راهنمایی خوبی نیست. بر این اساس استراتژیست کسبوکار جرمی گرینبرگ میگوید:” هر کسی با توجه به تجربه و معلوماتی که دارد مشورت و راهنمایی میکند، که آن هم ممکن است با موقعیت مشورت گیرنده هماهنگ نباشد”. همیشه در زمانی که با کسی صحبت کرده و از او مشورت میخواهید، اگر دیدید راهنماییها به تجربه مشورت دهنده مرتبط است از خود یک سوال بپرسید. آیا تجربه این فرد با موقعیتی که من درگیرش هستم ربط دارد؟
3. فرد مشورت دهنده بدون گوش دادن بیشتر حرف میزند
مشورت دهنده برای راهنمایی به این نیاز دارد تا از شرایط شما خبر داشته باشد. برای خبر داشتن از شرایط باید با صرف زمان از شما سوالاتی را بپرسد. پس اگر دیدید او این کار را نکرده و بیشتر از کلمه “باید” استفاده میکند محتاط باشید. در اینباره بروس کامرون میگوید:” همیشه مشورت دهنده خوب قبل از شروع برای راهنمایی از شما سوالاتی را میپرسد”.
4. مشورت صرفا برای نتیجه نهایی است، نه فرایند تصمیمگیری
جرمی گرینبرگ میگوید:” هنگامی که دیدید مشورت بر تصمیم تمرکز دارد و برای مراحل تصمیم کمکی نمیکند، مراقب باشید. زیرا، فرآیند ارزیابی به مقدار جواب نهایی اهمیت دارد. اگر به گزینههای قوت و ضعف توجه داشته باشید، نه تنها به تصمیم بهتر منجر میشود، بلکه باعث رضایت شما و پشیمانی کمتر نیز خواهد شد”.
5. داشتن جهتگیری احساسی در مشورت دهنده
ما چرا مشورت میگیریم؟ برای اینکه بدون بی طرفی نظر شخص دومی را بدانیم. در این باره زمانی که فرد مشورت دهنده احساسی شده باشد، بهتر است مشورت را نادیده بگیرید. گرینبرگ میگوید:” احساسات زیاد میتواند نشانه جهت گیری فرد مشورت دهنده باشد. در این مواقع ممکن است چیزی که او در نظر دارد با برنامه شما یکی نباشد”. از جمله نشانههای مشاوره اشتباه این است که فردی که به شما مشاوره میدهد دچار احساسات شود و بر طبق پیروی از احساس خود به شما مشاوره دهد.
6. موارد دریافتی با حس درونی مخالف است
ندای درونی میتواند در هنگام مشورت به شما کمک کند تا بهترینها را داشته باشد. به صورتی که در موقعی اگر دیدید صدای درون با چیزهایی که مشورت دهنده میگوید تفاوت دارد بهتر است در بین این دو، ندای درونی خود را انتخاب کنید. در این باره مسینی میگوید:” به احتمال زیاد حس شما درست میگوید”. درست است که مشورت خوب است. اما، در مواقعی خودمان را بهتر از افراد مشورت دهنده میشناسیم و بهتر میتوانیم تصمیم بگیریم.
مسینی میگوید:” با اینکه مشورت میتواند در تصمیم گیریها کمک کند. اما، در مواقعی مشورت باعث شده که تصمیم خود را تغییر دهیم و از چیزی که به نفع ماست منصرف شویم. بهتر است به ندای درونی خود در مواقعی گوش دهیم”.
پاسخ به مشاوره نادرست
با در نظر گرفتن موارد بالا خواهید فهمید که مشاوره غلط است؟، و یا نه میتواند شما را در تصمیمگیری کارها کمک کند. اگر متوجه شدید غلط است اشکالی ندارد و باز به صحبتهای طرف مشورت دهنده گوش دهید. این گفته گرینبرگ است که “مشکلی ندارد حتی اگر دیدید مشورت برای شما مشکوک است باز به آن گوش دهید. به این ترتیب بر خلاف مشورتها میتوانید مواردی را بدانید که در مورد خود او است تا بعدها شاید به دردتان بخورد. در فکر خود برای مشورت دهنده استدلال مخالف بیاورید. یعنی به صورت کلی با مشورت مشکوک تحت تاثیر قرار نگیرید”.
گرینبرگ همچنین درباره نشانههای مشاوره اشتباه میگوید:” با توجه به اینکه صحبتها نمیتواند به شما کمک کند، اگر در شرایطی قرار گرفتید که مجبور شدید تمامی صحبتهای او را بپذیرید، در آخر از او تشکر کرده و بگویید که برای هضم صحبتهای ایشان به زمان بیشتری نیاز دارید. در مواقعی هم شاید مشورت چنان بی فایده است که میخواهید بروید. اما، مشورت دهنده برای گوش دادن پافشاری میکند. بهتر است در این مواقع مودبانه بگویید راهنماییها مفید بوده ولی میخواهید خود کمی بیشتر به قضیه فکر کنید”.