آیا قصد داشتید به باشگاه بروید ولی به دلیل امروز و فردا کردن نتوانستید اقدام کنید؟ بسیاری از ما میخواهیم کارها و عادات بزرگی را را در خود ایجاد کنیم و به دلیل نداشتن اعتماد به نفس و پشتکار همچنان همان آدم سابق هستیم. در این صورت میتوان گفت شما هم همانند بسیاری از افراد دارای نیروی بازدارندهی مقاومت درونی هستید. این نیرو شما را از تصمیماتی که گرفتهاید دور کرده و در صورت غلبه نکردن بر آن نمیتوانید به اهدافی که میخواهید برسید. بهتر است مواردی که باعث به تاخیر انداختن کارها میشود را شناسایی کنید و در راستای حل کردن این موارد قدم بردارید.
چه چیزی باعث میشود کار امروز را به فردا بیندازیم؟
هر یک از ما تصمیماتی را داریم و باید برای داشتن فردای بهتر آنها را انجام دهیم. اما در برخی از اوقات ما کنترلی بر مدیریت وضعیت خود نداریم و نمیتوانیم فردای بهتری که در انتظارش هستیم را بسازیم. برای غلبه بر این کارها علاوه بر داشتن انگیزه، اعتماد به نفس، برنامهریزی و نوشتن اهداف، زمانبندی و … باید بتوانید در خود تغییراتی ایجاد کرده و مقاومت بازدارنده را از خود دور کنیم. در ادامه ما برای آشنایی و غلبه بر این مقاومت مواردی را بیان کردهایم که میتوانید مطالعه کنید.
شناختن دشمن درون خود
افرادی هستند که میخواهند بنا به اضافه وزن لاغر شوند، کسانی هستند که میخواهند نویسنده شوند، فردی میخواهد سیگار کشیدن را ترک کند و بسیاری از افراد که میتوانند با این کارها به موفقیت و توسعه فردی دست پیدا کنند. اما این افراد هیچ وقت کار خود را به دلیل امروز و فردا کردن شروع نمیکنند و یا اینکه در حین شروع بعد از یکی دو روز باز آن را رها میکنند و نیروی درونی خاصی به نوعی مانع از فعالیت آنها برای ادامه و پیشرفت میشود. شاید شما هم جزو این افراد باشید و به نوعی برایتان عجیب باشد که بدون داشتن هیچ مشکلی چرا نمیتوانید کار خود را ادامه و به پایان برسانید.
مشکل شما بنا به داشتن دشمنی نامرئی و قدرتمند است که در درون شما پنهان شده است و یکی از مواردی که باعث به تاخیر انداختن کارها میشود است. این نیروی بازدارنده مقاومت درونی نام دارد. اگر به کتاب ” نبرد هنرمند” از استیون پرسفیلد که ترجمه شده توسط نوشین دیانتی است مراجعه کرده باشید ، حتما با آن آشنایی بیشتری خواهید داشت. پرسفیلد این نیرو را مسمومترین نیروی روی زمین میداند. که ریشه مقاوم و بیشتری نسبت به فقر و بیماری، اختلالات جسمی و ریشه بدبختی دارد. اگر شما با این مقاومت کنار بیایید و کاری برای غلبه با آن انجام ندهید باعث میشود روح و روان شما از شکل بیفتد. شما رشدی نخواهید دید و باعث کوچکتر شدن ما نسبت به آنچه هستیم و به دنیا آمدیم میشود.
مقاومت سایه نبوغ است
مقاومت درونی شما نیروی منفی است. اما این نیرو مورد مثبت هم به همراه دارد و آن چیزی جز استعداد و هوش درونی شما نیست. روانشناسی یونگ میگوید: ” در درون ما قسمت تاریکی وجود دارد که برای نیروهای منفی است که سایه نام دارد” . مقاومت هم یکی از این سایهها است. اما، کمی فکر کنید! خواهید دید که جای امیدواری با سایه وجود دارد. زیرا، هر جا سایه باشد پس نوری هم وجود دارد. هر خورشیدی باعث ایجاد سایه میشود و سایه نبوغ هم مقاومت است.
شما هر چه به دنبال راههایی برای ایجاد انگیزه برای رسیدن به اهداف زندگی باشید، نیروی مقاومت نیز همانند آن بیشتر خواهد بود. این را فراموش نکنید که مقاومت حتی از گلوله شلیک شده سرعت بیشتری دارد و ترک آن هم از مواد مخدر سختتر است. شاید بگویید که من تنها انسانی هستم که این مقاومت توانسته است شکست دهد. برعکس این چنین نیست و میلیونها انسان با استعداد و باهوشتر نیز قبل از شما به زمین افتادهاند. مهم این است که در بسیاری از زمانها حتی نمیدانیم چرا به زمین افتادهایم. نباید اجازه دهیم مقاومت همچنان به شکست ما ادامه دهد. در غیر این صورت زندگی حسرت باری خواهیم داشت.
در چه زمانی مقاومت درونی ظاهر میشود؟
سوالی که ممکن است پیش بیاید این است که، مقاومت درونی در چه مواقعی به میان کارها میآید؟ در ادامه فهرستی را که باعث ظاهر شدن مقاومت میشود قرار دادهایم.
- انجام رژیم های سلامتی و تناسب اندام
- داشتن برنامههایی برای توسعه شخصی
- در حین آموزش و یادگیری
- در انجام کارهای هنری، نویسندگی، بازیگری و …
- تصمیماتی برای ترک عادات منفی و تعویض با عادات مثبت
- در انجام ریسک برای تغییر در شغل و پیشرفت مالی
اینها تنها برخی از موارد بودند و شما در انواع مورد مشابه ممکن است با مقاومت درونی برخورد کنید. چیزی که مهم است نمایش مقاومت به شکلهای مختلف است و با شناخت این اشکال مقابله با آن راحتتر میشود.
مقاومت به صورت نامرئی و درونی است
ممکن است این مورد برای همه پیش آمده باشد که در حین انجام ندادن و موفق نشدن به تغییرات و تمام کردن کارها تقصیر را به عوامل بیرونی مختلف چون والدین، همسر و … نسبت دهیم. برعکس این نیرو نامرئی و در درون ماست. ما این مقاومت را به صورت انرژی منفی در درون خود تجربه میکنیم. این مقاومت باعث میشود که حواس ما به مواردی پرت شود و از انجام کار بایستیم. اگر تفاوت انگیزه درونی و انگیزه بیرونی را به خوبی درک کرده باشید متوجه این موضوع خواهید شد که بسیاری از عوامل و مواردی که باعث به تاخیر انداختن کارها میشود مربوط به عوامل درونی هستند.
مقاومت در حین آغاز کار ظاهر میشود
این مورد هم در بسیاری از کارها برای اکثر ما پیش آمده است که در حین شروع کردن برخی از موارد کار ما بسیار سخت و دشوار است. مقاومت درونی همیشه در ابتدای کار قد علم میکند و به اشکال مختلف خواهان مانع شدن از ادامه راه میشود. اگر در حین انجام کاری شما طفره و به تاخیر انداختن را دیدید مطمئن باشید که مقاومت درونی بر شما و عملکردتان تاثیر گذاشته است. به نوعی امروز و فردا کردن در حین انجام کاری از مهمترین موارد برای پی بردن به دخالت مقاومت درونی است. توجیه آن بسیار آسان است. چرا؟ مثلا، ما به جای اینکه بگوییم این کار را انجام نمیدهیم میگوییم از هفته بعد به انجام آن را شروع میکنم.
مقاومت موردی است که نباید دست کم بگیرید، چرا که اگر به عادت تبدیل شود تا دم مرگ همراهتان خواهد بود و نمیتوانید زندگی را به میل و دلخواه خود داشته باشید. از سختترین مراحل برای اینکه یک کسب و کار موفق راهاندازی کنید ، شروع کردن است و انجام کار از شروع کردن راحتتر است. پس اگر میخواهید کاری را انجام دهید چند قدم اول را بردارید تا از آن به بعد به راحتی بتوانید کارتان را ادامه دهید.
مقاومت موذی است
مقاومت به یک صورت جهت بازداشتن ما اقدام نمیکند و انواع راهها را برای این کار دارد. مقاومت همیشه از پیشنهادهایی کوچک و شیرین برای بازداری ما از عمل استفاده میکند. مثلا، سر زدن به شبکههای اجتماعی، تماس با دوستان، چرت کوچک و….از این عوامل میباشند. در صورت موفق شدن مقاومت شما زمانی متوجه میشوید که ساعتها گذشته و همچنان در حال انجام کارهای بی مورد و به درد نخور هستید. اما، اگر متوجه شوید و مقاومت از این راه نتواند کار خود را عملی سازد از راههای دیگری وارد میشود. شما برای اینکه کار خود را به تاخیر بیندازید بهانههایی منطقی را میآورید. به نوعی فلسفه انجام آن کار را زیر سوال میبرید. با این کار شما به خود میفهمانید که توانایی انجام این کار را ندارید.
تغذیه مقاومت از ترس
مقاومت به آن شکلی که فکر میکنید نیست و قدرتی از خود ندارد. مقاومت زمانی قدرتمند میشود که انرژی و نیروی ما را میمکد. یکی از این موارد ترس است و تغذیهای مقوی برای مقاومت است. به صورت کلی زمانی که ما از انجام کاری بترسیم باید با اطمینان و توانایی بیشتری به سمت آن برویم. هر چه ما دارای ترس بیشتری باشیم بر این نشانه است که انجام دادن این کار بیشتر به رشد و شکوفایی ما کمک میکند. به نوعی میتوان گفت میزان ترس با مقاومت رابطه مستقیم دارد.
اگر میخواهید کاری را انجام دهید و ترس زیادی دارید، مطمئنا برای انجام آن با مقاومت درونی بیشتری رو به رو میشوید چرا که داشتن ترس یکی از مواردی که باعث به تاخیر انداختن کارها میشود است. ترس راه غلبهای ندارد به جز مواجه شدن با آن که از بهترین کارهاست. به عنوان مثال، آیا از سخنرانی کردن ترس دارید؟ مطمئن باشید که این تنها برای اول آن است و به محض اینکه شروع کنید و سخنرانی خود را انجام دهید ترس شما از بین میرود و مقاومت درونی نیروی نخواهد داشت و نابود میشود.
مقاومت درونی خود تخریبی را ایجاد میکند
یکی از مواردی که با داشتن مقاومت درونی در انجام کارها ایجاد میشود این است که باعث میشود برعکس کاری را انجام دهید. برای مثال، شاید شما تصمیم به گرفتن رژیم لاغری داشته باشید. اما با داشتن دلایل مختلف مقاومت درونی شما شروع به پرخوری میکنید. در بسیار از مواقع اگر به خود نگاهی بیندازیم خواهیم دید که بزرگترین دشمن خودمان هستیم و در حال گسترش این دامها برای گرفتار شدن خود هستیم. یکی از این دامها خود تخریبی است.
انسانهای خود تخریب معمولا بسیار مستعد هستند. این افراد معمولا فقط قسمت کوچکی از قدرت خودشان را در جهت انجام فعالیتهای سازنده به کار میگیرند. توان بیشتر آنها برای خنثی کردن کارهای از پیش برنامه ریزی شده و آماده شدن برای رو به رویی با شکست صرف میشود. از نقاط مشترکی که در تمامی الگوهای خود تخریبی موجود است این بوده که فرد به سمت کارهایی میرود که برای خودش ضرر دارد. اگر مقاومت خود تخریب باشد از دو طریق ما را شکست میدهد. اولا، مانع انجام کار مفید میشود. دوما، با سوق دادن برای انجام کارهای مخرب به ما ضرر بیشتری میزند.
مقاومت به صورت کمال گرایی
یکی از دیگر مقاومتهای درونی کمالگرایی است. به عنوان مثال، شما به عنوان یک نقاش چندین بار رنگهای مختلف را با هم ترکیب میکنید تا رنگ خاصی را بدست آورید و موفق نمیشوید و این کار تنها وقت شما را هدر میدهد. اگر نویسندهای باشید و بارها صفحات را نوشته و پاره کنید تا متن جالبی پیدا کنید این کار فقط باعث هدر دادن زمان میشوید. با این کارها بدانید که در دام کمالگرایی گرفتار شدید که متاسفانه از جمله دلایل نارضایتی افراد از زندگی میباشد. این کمالگرایی نه تنها به شما کمک نمیکند بلکه تمامی انرژی و انگیزه شما را میگیرد تا فعالیت خلاقانه نداشته باشید.
نیرومندتر شدن مقاومت در پایان کار
یکی از ویژگیهای مقاومت درونی سرسخت بودن آن است. یعنی تا زمانی که شما کار خود را به صورت کامل انجام ندادید به هر طریقی سعی بر متوقف کردن شما دارد. شما در شروع کار بر آن غلبه کردید و اجازه متوقف شدن را توسط مقاومت درونی ندادید، در پایان کار به سراغتان میآید و باید حواستان را جمع کنید. شاید این اتفاق برایتان پیش آمده باشد که کاری را انجام داده باشید و در پایان آن را رها کرده باشید.
حرفهای شدن برای غلبه بر مقاومت
در انجام کارهایی چون رژیم غذایی شاید آگاه شدن از مقاومت و غلبه بر آن بسیار موثر باشد و به شما کمک کند. اما برای مواردی چون شکوفایی استعداد و تواناییها باید اهمیت و نقش آن را در زندگی بدانید و به صورت حرفهای با آن مواجه شوید. شاید کاری را که انجام میدهید، مثلا شغلتان را تنها به خاطر علاقه و دوست داشتن انجام دهید. درست است این به نوبه خود مناسب است( در مطالب قبلی به آن پرداختهایم که علاقه نقش به سزایی در موفقیت دارد). اما شغل چیزی نیست که فقط به خاطر علاقه باشد شما باید آن را به صورت حرفه و کار دنبال کنید، تا بتوانید به صورت حرفهای با مقاومت روبه رو شوید. حرفهای بودن در اینجا مقایسه با انگیزهها و تعهدات فرد تازهکار یا غیرحرفهای است. تفاوتها در میان فرد تازه کار و حرفهای به صورت زیر است.
- فرد تازه کار برای سرگرمی کار میکند، اما حرفهای برای معاش
- فرد تازه کار به صورت پاره وقت کار میکند، اما فرد حرفهای به صورت تمام وقت
- فرد تازه کار اهمیت کار در درجه دوم است ، اما برای حرفهای کار درجه اول است
به نوعی شاید از نظر شما فرد تازه کار عشق بیشتری برای انجام کار داشته باشد. در حالی که این چنین نیست. اگر این فرد کار را دوست داشت آن را در درجه اول قرار میداد.
مقاومت از بین نمیرود
مقاومت موردی نیست که بشود برای همیشه از دست آن خلاص شد تا از آن به بعد با خیال راحت کارهای مثبت را انجام داد. مقاومت درونی بخشی از وجود ما است و با ترس، خود تخریبی، کمالگرایی، بهانهتراشی و بسیاری از جنبههای وجود ما و مواردی که باعث به تاخیر انداختن کارها میشود در ارتباط است. ما تنها میتوانیم بر آن غلبه کنیم و این مسئله تا آخر عمر ادامه دارد.