افراد زیادی هستند که با وجود افسرده بودن سعی بر پنهان کردن آن نیز دارند. این افراد به راحتی خواهند توانست افسردگی را از دیگران پنهان کرده و جوری رفتار کنند که کسی اصلا بویی از افسردگی آنها نبرد. در واقع این افراد افسردگی خود را با نقابی از شادی و خوشحالی میپوشانند. یعنی به نوعی افراد افسرده دوست ندارند شدت مشکل خود را پذیرا باشند. بر این باور هستند که با مشغول بودن به زندگی عادی، افسردگی خود با مرور زمان از بین خواهد رفت. شاید این مورد نیز درست باشد. اما نه همیشه و در تمامی مواقع. برای درک بهتر افراد در اطراف خود باید با نشانههای افسردگی پنهان آشنا شویم.
ویژگیهای افراد با افسردگی پنهان
یکی از مهمترین مواردی که افراد افسرده دنبال میکنند پنهان کردن سگ سیاه افسردگی است. این افراد از مشکلاتی که دارند و منجر به افسردگی شده صحبتی نمیکنند و این تنها به دلیل نگذاشتن بار مشکلات به دوش دیگران است. بنابراین در ادامه ما علائمی را که میگوید افسردگی پنهان وجود دارد قرار دادیم تا اگر کسی را در اطراف خود با این علائم مشاهده کردید بدانید احتمالا دچار این مورد است و تلاش خود را برای پنهان سازی چیزی از شما دارد. آشنایی با این علائم میتواند در میزان موفقیت شما تاثیر گذار باشد بنابراین بهتر است این افراد را در اطراف خود شناسایی کنید.
1. نشان دادن عادات غیر عادی و جدید در خواب و خوراک
اگر کسی را دیدید که عادتهای همیشگی خود را در زمینه خوردن و خوابیدن ترک کرده است نشان دهنده رخ دادن مشکلاتی در وی است. همانطور که میدانید خواب یکی از موارد اصلی در سلامت جسمی و روحی است. اگر دیدید کسی از دوستان و آشنایان شما به خوبی نمیخوابد و یا نه بیش از اندازه در طول روز میخوابد بدانید احتمال دچار شدن به افسردگی پنهان در وی بسیار زیاد است. همچنین، در بسیاری از افراد با مصرف غیر عادی الکل و غذا نیز این نشانه ها ممکن است بروز کند. این افراد برای اینکه خلاهای درونی خود را پر کنند به پرخوری روی میآورند. آنها با نوشیدن الکل میخواهند راهی برای دور کردن غم و اندوه ناشی از افسردگی داشته باشند. بهتر است بدانید که رفتارهای غیر عادی در زمینه خوردن و خوابیدن همیشه به صورت زیاده روی بروز پیدا نمیکند و برعکس برخی از افراد با افسردگی پنهان کم خواب شده و میل به غذا خوردن ندارند. چرا که چیزی به آنها حس شادی و لذت را نمیدهد و خوردن و خوابیدن از نظرشان معنایی دارد.
2. با پنهان شدن در پشت نقاب شادی بهانه میآورند
هر یک از ما در طول زندگی با افراد زیادی روبرو شدهایم که در پشت نقابی از شادی با پنهان کردن احساس حقیقی خود قرار گرفتهاند. بهتر است واقع بین باشیم و بگوییم که این رفتار در تمام انسانها وجود دارد. ولی، بهتر است بدانید اگر دارای همنشینی بیش از حد با افراد دچار به افسردگی پنهان نیز باشید نقاب به مرور زمان کم کم قدرت خود را از دست خواهد داد و راز فرد را فاش میکند. همین است که افراد با افسردگی پنهان جهت همنشینی و معاشرت با دیگران تمایلی ندارند و فقط در مواقعی که ضروری است ارتباط برقرار میکنند. بنابراین میتوان گفت که عدم تمایل به معاشرت زیاد با افراد از نشانههای افسردگی پنهان است که به عنوان یکی از موانع موفقیت برای افراد شناخته میشود.
افراد با افسردگی پنهان همیشه به دنبال راههایی برای به هم زدن قرار شام، شرکت در مهمانی و … هستند. این که بتوانید چهره اصلی افسردگی را از پشت نقاب شادی کشف کنید بسیار سخت است. در بسیاری از مواقع وقتی شما با فرد افسرده فضای صمیمی را ایجاد میکنید قسمتی از افسردگی او نمایان خواهد شد.
3. فلسفه بافی غیر عادی
کسی که با نقاب شادی به پنهان کردن افسردگی خود میپردازد، در حین گفتگو به سراغ موضوعات فلسفی خواهد رفت. یعنی به سراغ موضوعاتی که شما در موردش صحبت نمیکردید میرود. برای مثال؛ ممکن است به سراغ موضوعاتی برای صحبت برود که مربوط به معنی زندگی و دستاوردهایش در زندگی است. این افراد حتی احتمال دارد به سمت مواردی چون خودکشی نیز بروند و در برخی مواقع از افکار گاه به گاه خود برای آسیب زدن به خود و مردن استفاده کند. همچنین از دیگر موارد برای فرد افسرده که در فلسفه بافیهایش برای شما مطرح خواهد کرد، این است که به موضوعاتی برای پیدا کردن راهها و مسیرهایی برای رسیدن به خوشبختی واقعی در زندگی میپردازد. اینها نشان میدهد که فرد در درون خود با افکار سیاه که جرات مطرح کردن آنها را ندارد، دست و پنجه نرم میکند.
4. درخواست کمک و پس گرفتن آن
یکی از نشانههای افسردگی پنهان این است که این افراد تلاشهای زیادی را بر این دارند تا مشکل خود را از دیگران پنهان سازند. ولی در برخی از زمانها این مقاومت پنهان سازی را کنار میگذارند و با کسی در مورد مشکلات خود صحبت میکنند. این افراد حتی ممکن است گامی قوی برداشته و برای حل مشکل به ملاقات مشاور و یا درمانگر بروند. این در حالی است که برخی از آنها نیز در اولین جلسه درمان حضور پیدا میکنند. ولی، متاسفانه این گام چندان تداومی ندارد و فرد بعد از مطرح کردن مشکل به سرعت پشیمان خواهد شد که به نوعی احساس زیاده روی دارد. این افراد معنی کمک گرفتن را پذیرفتن افسردگی میدانند. افراد زیادی که افسردگی دارند این رفتار را دارند و دوست ندارند که با پیگیری درمان، بیماری را پذیرا باشند. آنها بر این باورند که کسی نباید ضعفشان را مشاهده کند.
5. به شکلی اغراق آمیز و شدید ابراز احساسات داشتن
افرادی که افسردگی پنهان دارند بسیار قوی و شدید نسبت به دیگران احساسات خود را بروز میدهند. برای مثال: کسی که به صورت عادی برای صحنههای یک فیلم گریه نمیکند اگر دارای افسردگی پنهان باشد با دیدن این فیلم احساسی زیر گریه خواهد زد. یا نه اگر این فرد در حین سالم بودن بسیار سخت دچار عصبانیت میشده در حین افسردگی بسیار شدید پاسخ خواهد داد. برای مثال؛ چنانچه رانندهای در خیابان مسیرش را سد کند، بسیار بیشتر از خشم عادی عصبانی خواهد شد. این را هم بدانید که در مورد ابراز محبت هم برخی افراد افسرده اغراق میکنند. افرادی با افسردگی پنهان تلاش دارند تا احساس ناشی از افسردگی خود را کنترل کنند و به همین خاطر احساسات دیگرشان به شدت غلیظ ابراز میشود.
6. نداشتن نگاه خوشبین به مسائل
داشتن نگاهی با میزان خوشبینی اندک را روانشناسان واقع بینی افسردگی گویند. زمانیکه فردی دارای افسردگی پنهان است به دنیای اطراف به همراه آثار خود نگاهی واقع بین پیدا میکنند. ولی افراد سالم و بدون افسردگی قضایا را بسیار خوشبینتر مشاهده میکنند و نسبت به ظرفیتهای دنیا و خود انتظاراتی بیشتر دارند. مثلا: افراد سالم در انجام کارهای خود و عملکردشان رضایت بیشتری نسبت به افراد افسرده دارند. در واقع این افراد نگاه خود را با خوشبینی دارند. این در حالی است که با توجه به تفکری که دارند باز خود عمل نکردهاند.
اینکه واقع بینی افسردگی معمولا به عنوان یکی از نشانههای افسردگی پنهان شناخته میشود اشتباه است. چرا که، واقعگرایی موجود در رفتار این فرد عادیتر از رفتار فردی است که دچار بیماری افسردگی است. مثلا؛ اگر فردی افسرده بعد از چهار بار تلاش باز به ترفیع و ارتقا دست پیدا نکرده است رفتارش نسبت به فرد سالم برای این موضوع متفاوت خواهد بود. فرد سالم در این مواقع میگوید:” این بار دیگر ترفیع خواهم گرفت”، ولی فرد افسرده میگوید:” دوباره تلاش میکنم ولی باز احتمال ترفیع شدن بسیار کم است”.