هدف تنها دلیلی است که عامل حرکت انسان به سوی آینده میشود، هر شخصی در هر قشر و هر سطحی برای خود اهدافی دارد که دائما آنها را دنبال میکند و رویای رسیدن به آنها را در سر میپروراند. حال انواع هدف در زندگی وجود دارد که این مورد برای هر فردی میتواند متفاوت باشد، اما به صورت کلی همه اهداف در دسته بندیهای مشخصی جای میگیرند. گذراندن دوره هدف گذاری هوشمند و دقیق برای هر شخصی میتواند بسیار مهم و کاربردی باشد تا بتواند اهداف واقعی خود را در زندگی شناسایی کند، که ما برای آشنایی بیشتر شما با انواع هدفهای موجود در این مقاله به ارائه اطلاعاتی در این رابطه میپردازیم.
هدفها چند نوع هستند؟
هر کسی در کره زمین به یک دلیل زنده است و زندگی میکند و آن هم هدفی است که در ذهن دارد. شاید والدین ما و یا دوستان و … فکر کنند که هدف انتخابی که در پیش داریم به نوعی احمقانه است. شاید ما در کشوری و جایی بزرگ شدهایم که فقط افراد خاصی وجود دارند تا تلاش ما به سمت هدف را تحسین کنند. ولی چیزی که مهم است هدف است و باید اجازه ندهیم دیگران ما را از هدفی که داریم دلسرد کنند بنابراین باید به سمت هدف حرکت کنیم. شما باید درک روشنی از آنچه که در ماه آینده و یا سال آینده میخواهید داشته باشید. هدف باعث ایجاد لنزی جدید میشود که برای دیدن مسیرهایی که با آن روبرو میشویم لازم است تا بدانیم با چه کسی و چه مواردی روبرو خواهیم شد. پیدا کردن هدف اولین قدم برای به دست آوردن چیزی است که در ذهن داریم و اولین چیزی است که باعث میشود ما نفس آزادی را بکشیم.
اهداف از نظر افراد موفق
افراد موفق دارای یک جهت گیری مشخص هستند. آنها درک روشنی از موفقیت برای خود دارند چرا که هدف در زندگی از نظر متفکران بزرگ جهان و افراد موفق، مهمترین اصل در زندگی است. هر کاری که انجام میدهند برای سازگاری با اهدافشان است. آنها مشتاقانه منتظر هستند و تصمیم میگیرند که کجا میخواهند باشند. اقدامات روزمره به آنها کمک میکند تا به چشم انداز خود نزدیک شوند. هنگامی که دلیل خود را پیدا کردید، نسبت به اقدامات روزانه خود دقت و انتخاب بیشتری خواهید داشت.
هدفها مختلف هستند هر کسی در زندگی میخواهد مثلا، به موفقیت در تحصیل دست یابد، کسب و کاری جدید راهاندازی کند، ازدواجی موفق داشته باشد و … . این موارد میتوانند به زندگی معنا دهند. هر هدفی در زندگی زیر مجموعه انواع هدفهای بلند مدت و یا کوتاه مدت است. هدفهای بلند مدت مربوط به آینده هستند و هدفهای کوتاه مدت نقش پلی را بازی میکنند که شما را به سمت هدفهای بلند مدت خواهند رساند. حال برای اینکه بتوانید با انواع هدف در زندگی بیشتر آشنا شوید میتوانید در این مطالب از سایت آموزش آنلاین آکادمی 98 همراه ما باشید.
1. اهداف بلند مدت
یکی از هدفهایی که هرکسی در زندگی آن را دارد هدفهای بلند مدت هستند. این نوع هدف، همان هدف اصلی و بزرگی است که تمام تلاش خود را میکنید تا در طول زندگی به آن دست پیدا کنید. این هدف میتواند برای تحقق پیدا کردن به سن و سال ربط داشته باشد. به صورتی که شما در آخر بتوانید به آن دست پیدا کنید. این هدفها معمولا به مدت 10 سال یا بیشتر تحقق مییابند. هدفهای بلند مدت از انواع برنامههای مختلف تشکیل شده است که ما آنها را برای آینده طرحریزی میکنیم.
هدفهای بلند مدت به صورت مختلف به سبک زندگی، خانواده و حرفه بستگی خواهند داشت. هریک از ما دوست داریم تا در سالهای آینده به جایگاهی که میخواهیم دست پیدا کنیم. ما بر این دلیل برای خود هدفهای بلند مدت طرح ریزی کرده و برای رسیدن به آنها اهداف کوتاه مدت را استفاده میکنیم. اگر بخواهیم برای اهداف بلند مدت چند مثال بیان کنیم، دریافت مدرک مهندسی برق، خرید خانه، شرکت و برنده شدن در مسابقات ورزشی، بازنشستگی در 60 سالگی و … از این دسته اهداف هستند. اما گذشته از اینها هدفهای بلند مدت خود بر دو نوع هستند. هدفهای مادامالعمر و هدفهای غایی.
اهداف مادامالعمر
این هدفها برای مواردی همچون خانواده، شغل، حرفه، تحصیلات، امور مالی، کسب لذت محسوب میشوند. برای مثال ممکن است شما هدف مادامالعمر خود را حسابدار شدن و گرفتن مدرک لیسانس بدانید. ازدواج کنید و با کسب ثروت بتوانید زندگی خوبی داشته باشید و … . در ابتدا با مشخص کردن مقصد ،این هدفها به صورت کلی خود را نشان میدهند. اما، بعد از اینکه به سمت آنها حرکت کردید تعریف و معنای بهتر و خاصتری به خود خواهند گرفت. برای مثال؛ شما در ابتدا هدف مادام العمر، برای خود مشخص میکنید که مثلا مدرک تحصیلی فوقلیسانس را در رشته برق بگیرید. بعد از این کار در مسیر راه مسیر دقیقی از این هدف پیدا میکنید که در دسته برق قدرت این رشته ادامه تحصیل دهید. بعد از اینکه این کار را ادامه میدهید باز به صورت دقیقتر هدف خود را مشخص میکنید که تا زمان بازنشستگی با مدرک خود در شرکت بزرگی مشغول به کار شوید. این ادامه پیدا میکند تا شما در طول مسیر و با مرور زمان تعریف دقیقتری از هدف خود داشته باشید.
هدف مادام العمر چه نوع هدفی است؟
به صورت دقیق میتوان گفت در میان انبوه انواع هدف در زندگی، هدفهای مادامالعمر شما از مهمترین و معنادارترین هدفهای طول زندگی هستند. این هدف تنها یک مشکل دارد و آن هم چیزی نیست جز اینکه شما برای رسیدن به آن زمان زیادی را نیاز خواهید داشت. پس، شما ممکن است با پریدن از این شاخه به آن شاخه نتوانید برای رسیدن به هدف مادامالعمر خود نگرش مثبتی را پیدا کرده و روی آن تمرکز کنید. بنابراین، میتوان گفت در این میان هدفهای کوتاه مدت که به شما در رسیدن به هدفهای بلند مدت کمک میکنند بسیار مفید است.
هدفهای غایی
هدفهای غایی همان هدفهای کلیدی میباشند که جهت رسیدن به هدف مادامالعمر باید ابتدا آنها را تحقق بخشید، بنابراین شما برای کشف هدف واقعی در زندگی و یا برای رسیدن به هدفهای مهم و اصلی باید این نوع اهداف را نیز به کار بگیرید. این هدفها معمولا همان مواردی هستند که میتوانند از 1 تا 10 سال به تحقق بپیوندند. برای مثال، اگر هدف مادامالعمر شما این باشد که در آینده پزشک شوید هدف غایی شما این خواهد بود که به دانشکده پزشکی راه پیدا کنید. یا شما اگر در هدف مادامالعمر میخواهید ثروتمند شوید هدف غایی شما پس انداز کردن پول است.
2. هدفهای کوتاه مدت
از دیگر انواع هدف در زندگی میتوان به اهداف کوتاه مدت اشاره کرد. این هدفها همان مواردی هستند که شما میخواهید در زمان نزدیکی مثلا تا یک سال آینده به آنها دست پیدا کنید. این هدفها همانند پلی برای رسیدن به هدفهای بلند مدت هستند و عمل میکنند. این هدفها را توانمند کننده در نظر میگیرند زیرا، رسیدن به آنها باعث میشود فرد به هدفهای بزرگتر خود دست پیدا کند. با استفاده از این اهداف خواهید توانست پیشرفت خود را به سمت هدفهای بلند مدت ارزیابی کنید. این هدفها معمولا مانند تحصیلات، شغل، کسب تجربه مفید و … میباشند که برای رسیدن به هدفهای بلند مدت مفید هستند. برای مثال؛ گرفتن کارت پایان خدمت، پیدا کردن شغلی موقتی، کاهش وزن و … از هدفهای کوتاه مدت به حساب میآیند. هدفهای کوتاه مدت دو نوع هستند. هدفهای بنیادی و موقتی.
هدفهای بنیادی
هدفهای بنیادی آنهایی هستند که شما خواهید توانست به مدت کمتر از یک سال به آنها برسید. این هدفها همان موقعیتهایی هستند که شما باید قبل از هدفهای غایی به آنها دست پیدا کنید. در واقع، این هدفها برای بهبود شرایط فیزیولوژیکی استفاده میشوند. همان مثال پزشک شدن را در نظر داشته باشید، برای اینکه شما بتوانید به دانشگاه معتبری وارد شوید باید برای درس خواندن تلاش زیادی را بکار بگیرید تا رتبه خوبی در کنکور بدست آورید. این را بهتر است بدانید که هدفهای بنیادی قادر به مستقل بودن هستند و ربطی به هدف غایی و یا مادامالعمر نداشته باشند. برای مثال؛ پس انداز برای خرید وسایل خانه، یاد گرفتن نحوه طراحی سایت و … از هدفهای بنیادی هستند.
اهداف موقتی
در ادامه معرفی انواع هدف در زندگی در این بخش به اهداف موقتی اشاره میکنیم. این هدفها همان مواردی هستند که میتوانند در کمتر از یک ماه به تحقق بپیوندند. در این میان اکثرا برای بهبود مهارت فنی خود آنها را طرحریزی میکنید و بر روی آنها تمرکز میکنید. در اکثر مواقع این هدفها به عنوان توانمند کننده استفاده میشوند. یعنی شما برای تحقق هدفهای بنیادی باید ابتدا این هدفها را داشته باشید. برای مثال شما میگویید میخواهم از فردا با برنامهریزی کارهایم را انجام دهم. این کمک میکند تا بتوانید به صورت عادت کارها را انجام داده و در تحقق رویاها و پیشرفت گسترش پیدا کنید. این اهدف نیز مانند هدفهای بنیادی قادر به مستقل بودن میباشند و ربطی به هدف مادامالعمر و موقتی نخواهند داشت.