افراد موفق در تجارت و سایر جنبههای زندگی از خصوصیات بسیاری برخوردارند. هر خصوصیت مختلفی چون کوشش، فداکاری و بسیاری موارد دیگر که در آنها وجود دارد، در کنار هم جمع میشوند تا فردی با پتانسیلهای بالا ایجاد شود. در این میان متداولترین مشخصه افراد موفق خود شناسی است. خود شناسی یعنی داشتن بینش از خصوصیات درونی چون اعتقادات، احساسات، نقاط قوت و ضعف. اگر این خصوصیت را در خود ندارید بهتر است به راههای تقویت خودشناسی بپردازید تا بتوانید موفقیت بیشتری را در زندگی به ارمغان آورید.
افرادی که خودشناسی دارند نه تنها توانایی درک افکار و احساسات خود را دارند بلکه توانایی نحوه شناخت و درک دیگران را نیز دارند. در دنیای امروزه برای موفقیت، خودشناسی بسیار مهم است. گری واینچوک، کارآفرین و نویسنده پرفروش نیویورک تایمز، معتقد است که خودشناسی مهمترین ویژگی هر فردی است و توصیه میکند: “کاستیهای خود را بپذیرید، و کوشش کنید تا نسبت به اینکه واقعا چه کسی هستید آگاه شوید”.
خودشناسی خود را برای موفقیت تقویت کنید
بسیاری از افراد دقیقا بخاطر اینکه به اندازه کافی از خودشناسی اطلاع ندارند، با عدم موفقیت در زندگی اجتماعی یا مسائل اقتصادی دست و پنجه نرم میکنند. این در حالی است که بدون شک خودشناسی یکی از عوامل اصلی موفقیت در دنیای امروز است. عمدتا به این دلیل که به شما کمک میکند تا قبل از موعد از خطا خودداری کنید و یک جنبه اساسی از درونگرایی است که بیشتر متخصصان برای حفظ خود به آن اعتماد میکنند.
آن دسته از ما که در زندگی روزمره موفق هستیم و از آن لذت میبریم مدتهاست با خودشناسی مواردی را درک کردهایم که بیشتر افراد زمان زیادی است با آن دست و پنجه نرم میکنند. شما باید تمامی موارد و الگوهای فکری مخرب را شناسایی کرده و آنها را در خود تقویت کنید تا با خودشناسی کامل بتوانید به یک فرد موفق در حرفه خود تبدیل شوید. به همین ترتیب، در یک زندگی اجتماعی غیر حرفهای، آگاهی از استعدادها و مهارتهای خود روشی عالی برای شروع است. در ادامه برای افزایش خودشناسی راهها و روشهای متعددی ارائه شده است تا بتوانید با استفاده از این موارد خود را بهتر بشناسید.
1. از خود سوال کنید، چرا؟
هرگاه که خواستید تصمیمی را بگیرید ابتدا بپرسید “چرا”؟ باز قبل از جواب دادن این سوال را دو بار تکرار کنید. اگر توانستید برای تصمیم خود تا سه دلیل خوب داشته باشید، پس آن را بدون شک اجرا کنید. چرا که شما جزو افرادی هستید که در کار خود اعتماد به نفس دارند. خودشناسی یعنی همین. یعنی اینکه بدانید از کاری که میخواهید انجام دهید چه انگیزهای دارید و بتوانید تعیین کنید کارها و اقدامات شما واقعا منطقی است یا نه. از جمله راههای تقویت خودشناسی و تقویت انگیزه برای انجام بهتر امور، پرسیدن این سوال از خود است.
در مقاله چگونه می توانیم خود را بهتر بشناسیم؟ اطلاعات بیشتری در رابطه با این موضوع ارائه شده است.
2. به یادگرفتن واژههای عاطفی بیشتر بپردازید
اگر محدودیت زبانی داشته باشید باعث محدود شدن دنیای شما میشود. این را یکی از فیلسوفان بزرگ تاریخ بیان کرده است. انسان دارای احساسات بر دو نوع خوشحالی و یا ناراحتی نیست! هر انسانی قادر خواهد بود بسیار پیچیدهتر از این دو حالت احساسی به ایجاد واکنشهای جسمی و رفتاری قدرتمند بپردازد. اینکه انسان احساس خود را در کلمه بیان کند باعث اثر درمانی مغز میشود. اما، چنانچه شما و یا کسی نتواند احساسات خود را بر زبان بیاورد بسیار راحت دچار استرس خواهد شد. برای اینکه واژههای احساسی و عاطفی مختلفی را یاد بگیرید، میتوانید به سایتهای مختلفی که آنها را ارائه میدهند مراجعه و روزانه یک واژه جدید یاد بگیرید.
3. تمرین برای قدرت “نه” گفتن به خود
در زندگی خوشی و لذتهای زودگذری وجود دارد که ممکن است شما را به سمت خود بکشاند. اما تمامی این موارد را نباید قبول کنید و بهتر است در این مواقع قدرت نه گفتن به خود را داشته باشید تا بتوانید به دستاوردهای طولانی و پایدار دست پیدا کنید. این کار همانند عضله در ورزش میباشد و شما برای تقویت باید تمرین داشته باشید. اگر شما بتوانید این کار را هر روز انجام دهید بهتر خواهید توانست در برابر وسوسههای بزرگ ایستادگی کنید.
برای مثال؛ اگر در حال فعالیت در شبکههای اجتماعی، تماشای برنامههای یوتیوب و … باشید، به نوعی این موارد باعث وسوسه شما میشوند تا قادر نباشید به موقع فعالیتهای خود را انجام دهید. این را مد نظر داشته باشید که در اینجا منظور از بد بودن این موارد نیست و اینها خود همانند هر چیزی مفید هستند. فقط باید مدت زمان پرداختن به آنها را محدود کنید.
4. پرهیز از واکنش ناخودآگاه
اینکه به تقویت مهارت خودشناسی در خود نپردازید، باعث میشود قادر نباشید در موقعیتهای مختلف زندگی رفتار عاقلانه داشته باشید. این افراد به گونهای هستند که فورا کنترل خود را از دست داده و عصبانی میشوند و واکنشهای غیر عقلانی از خود نشان میدهند. بهتر است در مواردی تنشزا قبل از انجام هر کاری نفسی عمیق بکشید. این کار در زمانی که دارای خشم و سرخوردگی هستید اهمیت بالایی داشته است. این به شما فرصتی برای ارزیابی را میدهد تا بدانید آیا واکنش شما پاسخ خوبی است یا نه.
5. توجه کردن به عیب و نقصهای خود
کسی بدون نقص نیست و نمیتواند بگوید کامل هستم. این را هم بدانید که اگر شما عیبهای خود را بدانید ولی قبول نداشته باشید باز فایدهای ندارد. هر یک از ما در حین انتقاد از دیگران به خوبی این کار را انجام میدهیم، ولی قادر به دیدن نقصهای خود نیستیم. اگر ما خودشناسی داشته باشیم میتوانیم عیبهای خود را دیده و از دیگران کمتر انتقاد کنیم. اگر بدانید عیبهای شما چیست خواهید توانست در برطرف کردنشان بکوشید. قبول کردن عیبهای خود یکی از راههای تقویت خودشناسی است چرا که شناخت عیبها نیز بخشی از مراحل کامل خودشناسی و شناخت شخصیت میباشد.
6. مراقب حرفهایی که با خود میزنید باشید
این مورد در هر کسی وجود دارد تا در مواقعی به صحبت با خود بپردازد. اما، باید بدانید همیشه این کلمات و فکرهایی که در ذهن ما وجود دارد تا با خود صحبت کنیم مفید نیست. در این زمانها باید مراقب باشیم. چرا که کلمات منفی حتی در کمترین و کوچکترین نوع باعث استرس و افسردگی خواهد شد. در حین موفقیت و شکست به بازخوردی که دارید دقت داشته باشید. آیا شما بر این باورید که موفقیتتان از سر شانس است؟ آیا با شکست خوردن خود را سرزنش میکنید؟ این که شما در موفقیت و شکست دارای بازخورد مثبت و منفی در ذهن باشید، به خاطر واکنشهای شما است. بهتر است با خود کمی رحم داشته باشید. اشتباهات خود را بخشیده و پیروزیها را جشن بگیرید. تاثیر خودگویی مثبت برای رسیدن به موفقیت را نادیده نگیرید.
7. درک کردن زبان بدن
بارها بر اهمیت زبان بدن و تاثیر آن در فروش بهتر و … اشاره کردهایم. اما، چگونه بفهمید زبان بدن شما خوب یا بد است؟ برای اینکار بهترین اقدام که اعتماد به نفس شما را هم بالا میبرد، گرفتن فیلم از خود است تا بعدا آن را تماشا کنید. در حین تماشای فیلم ضبط شده به هر چیزی چون راه رفتن، صحبت، حرکات دست و … نگاه کنید. برای مثال؛ اگر در حین راه رفتن خم میشوید و دارای صدای آرام و نامفهوم هستید، بهتر است بدانید این عادت سطح کورتیزول بدن را افزایش میدهد و همین اعتماد به نفس را کاهش خواهد داد.
در حالی که برعکس صاف راه رفتن، صدای رسا و … باعث افزایش ترشح هورمون تستوسترون خواهد شد و این عملکرد را بهتر میکند. این را هم بهتر است بدانید که استفاده از حرکات دست به افکار کمک کرده و بر واکنش شما تاثیر خواهد گذاشت. بهترین کار مشاهده ویدیوهای سخنرانان بزرگ و خواندن جملات انگیزشی است تا بدانید در حین سخنرانی از چه شیوههایی استفاده میکنند. بهتر است تمامی موارد چون دست و راه رفتن را به عنوان مهارت در خود تقویت کنید.
8. عقاید متفاوت با دیدگاه خود را در نظر داشته باشید
اینکه شما به نظرات و عقاید مختلف توجه داشته باشید باعث میشود تا در مورد باورهای پیش فرض خود بارها سوال کنید. این که شما انتظار داشته باشید تا همه دیدگاههای جهانی و هر عقاید و باوری منطقی باشد کاملا غلط است. برای این کار به بحث با خود بپردازید تا بدانید به کدام باور خود پایبند هستید و کدام یک را میتوانید رد کنید.
9. شخصیت خود را بشناسید
با شناختن شخصیت خود قادر هستید نقاط قوت را و ضعف را مدیریت کنید که این مورد به خودی خود یکی از راههای تقویت خودشناسی است. اینکه شما بتوانید نقاط قوت و استعدادهای خود را درک کنید میتواند منجر به کسب موفقیتهای زیادی شود. نقاط قوت شامل مهارت و دانشهای شما خواهد بود که در زندگی کسب کردهاید. این درحالی است که استعداد ذاتی و در نهاد شما قرار دارد. این که تعیین نوع شخصیت داشته باشید دارای آزمونهای مختلفی است تا بتوانید با آنها خود را تجزیه و تحلیل کنید. جهت شروع باید بدانید در دسته افراد برونگرا قرار دارید یا درونگرا. بعد از این کار نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصتها و تهدیدها را در جدولی دسته بندی کنید. این را هم بدانید که نقاط قوت و ضعف از عوامل درونی،فرصتها و تهدیدها جزو عوامل محیطی هستند.
10. تمرین خود ارزیابی و تفکر عمیق
به پیگیری مراحل پیشرفت خود بپردازید. بدانید تا چه حدی دارای تمرین خودشناسی هستید و برای اینکار از 1 تا 10 به خود امتیاز دهید. به یادداشت و ارزیابی کارهایی که پشیمان شدهاید، موقعی که افکار نامنظم بوده، عادت غلط را تکرار کردهاید و تصمیمات بدون تفکر داشتهاید بپردازید. به تعریف اهدافی برای خود بپردازید و هدفهای بزرگ را به قسمتهای کوچک تقسیم کنید. هر روزی که تمام میشود از خود سوال کنید چه کاری را خوب انجام دادهاید؟ چه کاری را میتوانم انجام دهم تا فردا بهتر شود؟
11. انتقاد و پیشنهادات سازنده را پیدا کنید
هر یک از ما انسانها در رفتار و افکار خود دارای نقصهایی هستیم و بهتر است زودتر آنها را برطرف کنیم. این که ما دارای دیدگاهی نسبت به گول زدن خود باشیم باعث میشود تا نتوانیم پیشرفت داشته باشیم. بهتر است به استقبال انتقاد و دیدگاههای سازنده اطرافیان خود برویم. همیشه در نظر داشته باشید که این کار را از کسانی بخواهید که صاحب نظر باشند. بهترین گزینه مربیان، اساتید و افرادی است که شما را درک میکنند. چرا که، آنها مواردی را بیان میکنند که نیاز دارید نه آنچه که دلتان نیاز دارد.
12. به مدیتیشن بپردازید
یکی از راههای تقویت خودشناسی، تمرین انواع راههای مراقبه کردن است. زمانی که بر نفس کشیدن خود تمرکز داشته باشیم، از هر چه ذهن را سرگردان کند و باعث حواس پرتی شود دور خواهید شد. اگر شما اولین بارتان است، جلسه 10 دقیقهای کافی است. پس یک مکان آرام و مناسب پیدا کنید و با نشستن از بینی نفس کشیده و از دهان خارج کنید. به آرامی نفس خود را شمرده و ببینید که افکارتان چگونه متمرکز میشود.